Content Management System (CMS)

Wat is een contentmanagementsysteem (CMS)?

Een contentmanagementsysteem is software dat gebruikers toelaat om websites te creëren, bouwen en op het internet te publiceren zonder dat ze daarvoor kennis van coderen nodig hebben.

Je hebt misschien al eens een CMS gebruikt zonder dat je het wist. WordPress is bijvoorbeeld een contentmanagementsysteem; het laat je toe om makkelijk web-content aan te maken of aan te passen.

Een CMS laat je toe een hele website van het begin te creëren – ook als je geen kennis hebt van coderen of HTTP! Het behandelt alles basis-architectuur van een website en laat jou toe je op de content te focussen.

Daarnaast kan het gebruikers ook met andere functies zoals het beheren van documenten helpen.

Hoe werkt een contentmanagementsysteem?

Een contentmanagementsysteem doet al het werk voor jou. Met een applicatie zoals WordPress, kun je documenten aanpassen op een interface die even makkelijk te gebruiken is als Microsoft Word.

Je kan ook media, zoals foto’s uit je fotogalerij, rechtstreeks opladen en beheren.

Maar hoe gebeurt dat?

Wel, in technische termen bestaat CMS uit twee onderdelen:

Een content managementapplicatie (CMA)

De CMA is het applicatie onderdeel dat je toelaat om te schrijven en geschreven content aan te passen op je toekomstige (of huidige) site.

Een content delivery-applicatie (CDA)

De CDA is management interface dat achter de schermen de data die je in het contentmanagementsysteem ingeeft verzamelt en opslaat en dan duidelijk zichtbaar maakt voor de gebruikers van je website.

Voorbeelden van CMS

We hebben je al getoond waarom WordPress een van de beste voorbeelden van CMS is. Toch is het belangrijk om te onthouden dat we het hier niet over Wordpress.com hebben; we spreken namelijk over Wordpress.org, waar het originele open-source contentmanagementsysteem opgeslagen is.

Andere voorbeelden van CMS zijn:

• Joomla
  • Drupal
  • Magento (voor e-Commercebedrijven)
  • Squarespace
  • Wix
  • TYPO3

Wat kan je met een contentmanagementsysteem doen?

De meeste contentmanagementsystemen zijn vandaag de dag flexibel en aanpasbaar, geven je wat je nodig hebt om aan verschillende soorten web-content te werken. Terwijl specifieke CMS zich op niche-toepassingen richten, zoals E-commerce, kunnen de meeste andere populaire contentmanagementsystemen eender welk ander soort website aanmaken!

Hier volgen een aantal voorbeelden van wat je kan bouwen met een gewone CMS:

• Blogs
  • Statische websites
  • E-Commerce winkels
  • Sociale netwerken
  • Online-cursussen
  • Forums
  • Portfolio’s
  • En meer!

Hoe een website bouwen met een CMS

Nu je weet wat een CMS kan doen en hoe het werkt, is het misschien tijd om het zelf uit te proberen.

Hier hebben we het proces uitgelegd van hoe je een website kan bouwen met behulp van een CMS zoals WordPress:

1. Koop een domeinnaam en een web-host aan
  2. Installeer de door jou gekozen CMS op je webserver
  3. Configureer het CMS om te beslissen hoe je toekomstige site er zal uitzien en functioneren
  4. Start met het creëren van content met CMS!

Zoals je ziet is het dus niet moeilijk om je eigen web-content aan te maken of te experimenteren met het bouwen van een website.

Kort samengevat

Contentmanagementsystemen zijn geweldige tools voor het bouwen en publiceren van websites of andere toepassingen zoals het beheren van online-documenten. Je kunt systemen zoals WordPress gebruiken om je te helpen starten bij het creëren van een eigen website, en je zult zien dat het proces redelijk eenvoudig is.

Meer nog, de soepele functionaliteit en gebruikersinterface van contentmanagementsystemen maakt ze geschikt voor iedereen, ook als je geen technische kennis hebt. Als je dus een site wil creëren dan zal CMS dat voor jou kunnen doen!