Cost-Per-Click (CPC)

Wat is Cost-Per-Click (CPC)?

Cost-per-click is een online-advertentiemodel dat gebruikt wordt om verkeer naar sites te sturen. Per klik op een ad (zichtbaar op een andere webpagina of site), betaalt de adverteerder een bedrag.

Nu vraag je je misschien af waar die Cost-Per-Click aan te pas komt.

Normaal is het doel van veel banner-ads op websites gebruikers ertoe aan te zetten erop te klikken om dan zo doorgestuurd te worden naar de website van de adverteerder. Eenmaal gebruikers de site bereikt hebben dan kunnen ze aangezet worden tot een aankoop of enkel het verkeer op een site helpen verhogen.

CPC wil dus zeggen dat adverteerders enkel per klik zullen betalen.

Met zoekmachines bieden online marketeers gewoonlijk op zoekwoorden zinnen die relevant zijn voor hun doelgroep en betalen wanneer een sitebezoeker op hun ads klikt.

Laten we het dus even hebben over hoe CPC een voordeel kan zijn voor adverteerders.

Waarom CPC belangrijk is

Binnen advertenties en marketing kan de CPC cruciaal zijn omdat het bedrijven kan helpen:

• Hun geld daar te investeren naargelang wat ze iut elke klik (op een ad) kunnen halen
  • Analyseren hoe hun ad-campagne het doet naast hun concurrenten
  • Identificeren welke ads, ad-groepen, or ad-campagnes de hoogste ROI (return on investment) aanbieden

Daarnaast kan de Cost-Per-Click ook minder zijn per ad omdat het wil zeggen dat je marketingteam alleen voor het aantal kliks moet betalen en niet voor de ad zelf. Hier kun je een enorm voordeel uit halen.

Dit wil zeggen dat je je ads ook op minder populaire online plaatsen (of websites) kunt plaatsen, die misschien minder bezoekers aantrekken maar waar je wel de juiste trouwe klanten kan vinden.

Uiteindelijk is het doel van elke marketingcampagne om de conversies te verhogen, en door meer online ads te creëren verhoog je ook je kansen op meer nieuwe leads – terwijl je alleen maar voor de kliks hoeft te betalen!

Manieren om je CPC te verlagen

Online-advertenties maken een groot deel uit van marketingcampagnes, en kosten kunnen niet vermeden worden. Maar je kunt de kost-per-klik van je ads zeker verlagen zodat je geen geld verspilt op plaatsen waar deze niet tot conversie leiden.

Je gemiddelde CPC kan enorm beïnvloed worden door het verbeteren van je kwaliteitsscore. Je kwaliteitsscore kan veranderen naargelang:

• Click-Through-Rate - Click-Through-Rate (CTR) is een manier om te meten hoe vaal iemand op een ad klikt wanneer deze in de zoekresultatenlijst tevoorschijn komt. Een gebruiker zal vaker op een ad klikken die meer bij diens interesses aansluit.
  • Zoekwoord relevantie – Advertenties die relevant zjn naargelang de zoekwoorden waarop je biedt, en die je zoekwoorden bevatten zullen, over het algemeen een hogere CTR en kwaliteitsscore hebben.
  • Ad & landingspagina kwaliteit - Google beloont marketeers die overtuigende en aantrekkelijke advertenties opmaken.