E-boek

Wat is een e-boek?

Een e-boek is een gewoon boek in digitale vorm en bestaat uit tekst of afbeeldingen, of beiden. E-boeken werden gecreëerd om op een mobiel toestel zoals een telefoon, tablet of Kindle (ontwikkeld enkel voor het lezen van boeken), of een computer gelezen te worden – gewoonlijk via een applicatie zoals Kindle of Tolino.

Nu ben jij misschien een beetje meer old-school en geef je de voorkeur aan het lezen van boeken op de traditionele manier, en dat is perfect verstaanbaar. Toch zijn er een aantal voordelen aan e-boeken die ze de moeite waard maken om te proberen.

Voor veel mensen kan het overschakelen naar digitaal lezen een verandering in hun levensstijl teweegbrengen. Maar als het boeken schoner, kleiner en makkelijker toegankelijk kan maken, waarom zou je het dan niet eens proberen?

Voordelen van e-books voor gebruikers

1. Draagbaarheid

E-boeken zijn heel draagbaar, je kunt ze op een digitaal toestel opslaan en overal waar je wilt met je meenemen, wat je makkelijke en snelle toegang tot je boeken geeft. Ook is opslagruimte meestal geen enkel probleem omdat e-boeken gewoonlijk niet zoveel plaats in beslag nemen.

2. Mogelijkheid om de grootte van het lettertype te veranderen

Als je graag boeken leest dan weet je dat het frustrerend kan zijn als het lettertype te klein (of te groot) is voor jou. Draag je bovendien een bril dan kan het nog vervelender zijn.

Met e-boeken heb je dit probleem niet langer! Je kunt op vele e-boek platformen makkelijk de instellingen voor het lettertype en grootte veranderen, en zo kun je kleine aanpassingen maken naargelang je eigen voorkeur.

Voordelen van e-books voor producenten

Daarnaast bieden e-boeken ook een enorm voordeel voor zij die ze creëren, en wel hierom:

1. Massa distributie

Een boek in digitale vorm wil zeggen dat deze voor gelijk wie over de hele wereld beschikbaar kan zijn! Je kunt een manier ontwikkelen om deze op verschillende platformen en website toegankelijk te maken en je doel op mensen vanop verschillende plaatsen ter wereld richten.

Het enige wat je moet doen is mensen een link sturen, of op een knop laten drukken (om te downloaden of aan te kopen), wat wil zeggen dat je het veel eenvoudiger kunt verdelen dan gedrukte boeken.

2. Snelle toegang

Anders dan gedrukte media, kunnen e-boeken meteen beschikbaar zijn – voor lezers, redacteuren, uitgeverijen, enz. Zo maakt het je leven als schrijver en marketeer veel makkelijker.

3. Makkelijk te promoten en te marketen

E-boeken zijn ook makkelijk om te marketen en te promoten omdat je op verschillende online manieren naar deze kunt verwijzen – wat dus wil zeggen dat je heel veel mensen kan bereiken. Aangezien het online beschikbaar is, zal eender welke link meteen toegang tot de content verschaffen.

Je kunt ook online-advertenties opzetten en je potentiële klanten rechtstreeks naar de site sturen waarop deze het boek kunnen aankopen of downloaden (in plaats van zelf naar een winkel te moeten gaan).

E-boeken kunnen ook gebruikt worden om op een letterlijke manier je bedrijf te promoten. Zo kun je korte, makkelijke e-boeken schrijven die aan je niche of industrie gerelateerd zijn en zo originele en waardevolle content aan je publiek aanbieden.

Kort samengevat

Over het algemeen kunnen e-books zowel voor de gebruiker als voor de producent voordelig zijn, en laten ze een vlotte gebruikersinterface toe, zo zijn er dus minder problemen. Ook al is het niet noodzakelijk een volledig vervangmiddel voor content in fysieke vorm (afhankelijk van je voorkeuren), toch kunnen e-books een effectieve manier zijn om een verschillend publiek te bereiken en snel boeken te verkopen.