IP-adres

Wat is een IP-adres?

Denk eens over hoe snel het internet is. Er moet dus wel iets zijn dat helpt bij het onderscheid maken tussen alle verschillende toestellen waarmee het werkt. Daar komt het IP-adres van pas. Als we er dieper op ingaan dan zien we dat het IP-adres degene is die data tussen verschillende toestellen op een netwerk uitwisselen mogelijk maakt. Ze bestaan uit informatie die zegt bij welk netwerk ze horen en dat is het wat communicatie tussen toestellen mogelijk maakt.

De uitleg

Wat is een IP?

IP staat voor “Internet Protocol.” Het bestaat uit verschillende nummer die door punten worden verdeeld en in die volgorde een string vormen. Het is eigenlijk een set van vier nummers – met elke nummer binnen een set gaande van 0 tot 255.

Wat is een IP-adres?

De voorgenoemde string van nummers is wat een IP-adres is. Het is niet willekeurig, alle nummers in een IP-adres zijn zelfs wiskundig berekend door IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Elke geregistreerde domein op het internet betaalt eigenlijk een klein bedrag aan ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), wat de centrale organisatie is die over IANA waakt.

Hoe werkt een IP-Adres?

Laten we het hele proces stap voor stap bekijken.

1. Wanneer een browser met het internet wil verbinden dan moet deze eerst met een netwerk verbinden die dan met het internet verbindt.
  2. Het netwerk dat je met het internet verbindt zal van plaats tot plaats verschillen. Als je op kantoor op het web wil surfen dan zal het de internetprovider van je bedrijf zijn. Als je van thuis uit wil surfen dan zal het je eigen ISP (Internet Service Provider) zijn.
  3. Het netwerk wijst dan een IP-adres aan je toestel toe. Al je internet-activiteit gaat via een ISP. Zo wijzen ze een IP-adres aan je toestel toe.
  4. Aangezien een IP-adres niet permanent is kan het makkelijk veranderd worden door je modem of router aan of uit te schakelen. Je kunt ook contact opnemen met je ISP om je IP-adres voor jou aan te passen.
  5. Elke andere ISP die je gebruikt zal je een ader IP-adres toewijzen, en dat is hoe het internet je toestel herkent.

Soorten IP-adressen

Hieronder vind je een lijst van alle verschillende IP-adressen

• Consumenten IP-adressen
  • Private IP-adressen
  • Publieke IP-adressen
  • Dynamische IP-adressen
  • Statische IP-adressen
  • Gedeelde IP-adressen
  • Toegewezen IP-adressen

Een IP-adres opzoeken

De makkelijkste manier om een IP-adres op te zoeken is door op Google naar “mijn IP-adres” te zoeken. Je zult je antwoord bovenaan de pagina vinden. Dit is het publieke IP-adres van je router. Niet enkel Google – elke andere site heeft toegang tot je IP-adres omdat wanneer je de site bezoekt is het je netwerk die de verbinding aanvraagt terwijl het je IP-adres doorgeeft.