Software as a Service (SaaS)

Wat is Software as a Service (SaaS)?

Software as a Service, ook gekend als SaaS, is een dienst op de Cloud dat je toegang geeft tot een applicatie vanop een internetbrowser zodat je deze applicatie niet hoeft te downloaden of software op je desktop hoeft te installeren. SaaS-software kan verschillende vormen aannemen inclusief communicatie-applicaties en kantoorsoftware. SaaS is meer en meer populair aan het worden omwille van het gemak.

In plaats van het installeren van software dat veel plaats op je desktop kan innemen, kun je het makkelijk via het web bereiken. Dit model op de Cloud dat SaaS aanbiedt is zo wijdverspreid dat meer dan 60% van de mensen er gebruik ban maken voor producten op het web in plaats van software die je moet downloaden.

De voordelen van SaaS

Laten we de voordelen van SaaS bekijken.

Beschikbaarheid

Het grootste voordeel aan eender welke SaaS-applicatie is dat deze via het web bereikt kan worden. Dat maakt het heel toegankelijk. Het doet er niet toe wel Operating System je gebruikt: je krijgt makkelijke toegang tot SaaS vanop eender welk toestel!

Of je de applicatie nu vanop een Windows, Mac, of Linux toestel wil bekijken (of zelfs een mobiele telefoon met Android of iOS), de applicatie blijft altijd toegankelijk en beschikbaar. Dit maakt SaaS-applicaties flexibel en makkelijk te gebruiken op meer dan een manier.

Updates

Een ander enorm voordeel aan SaaS is dat de vendor makkelijk de software kan updaten zonder dat de gebruiker een heleboel veranderingen moet ondergaan. Downloadbare software daarentegen kan fysiek door de gebruiker moeten ge-update worden, wat het gebruik een beetje kan verstoren.

Hardware

Wanneer het op SaaS aankomt heb je geen specifieke hardware of board nodig. Downloadbare software kan dan weer enkel met een paar toestellen compatibel zijn, wat andere mensen zonder de juiste hardware ervan weerhoudt ermee te werken.

Marktbereik

Leveranciers van een SaaS kunnen hun product aanbieden aan een breed publiek, in plaats van slecht een gelimiteerd aantal mensen! Het vergrootte bereik voor hen betekent dan weer betaalbare prijzen voor mensen, dus het is een win-win situatie.

Kort samengevat

De hele wereld maakt vast en zeker op een goeie manier gebruik van SaaS om hun processen beter en makkelijker uit te kunnen voeren. Het is beter om SaaS niet te negeren.