TikTok

What is TikTok?

TikTok is een social netwerkingsplatform om video’s te delen. TikTok werd gecreëerd door ByteDance. ByteDance richtte eerder al een gelijkaardige applicatie op om video’s te delen, genaamd Douyin, maar lanceerde TikTok om internationale gebruikers aan te trekken. TikTok en Douyin zijn bijna identiek als het op de User Interface (UI) aankomt, maar niet verbonden qua content; de content, gebruikers, en inkomsten staan helemaal los van elkaar.

TikTok werd in 2017 gelanceerd; het is wereldwijd een van de grootste applicaties om video’s te delen, met ongeveer 2 miljard gebruikers ter wereld. ByteDance kocht TikTok’s concurrent Musica.ly in 2017 op en voegde de gebruikers en content samen met TikTok.

Verschilt het van Musica.ly?

Ook al hebben TikTok en Musica.ly een gelijkaardige format om video’s te delen, toch zijn de applicaties vrij verschillend. Anders dan bij Musica.ly, wat gebruikers alleen laat playbacken, kun je met TikTok video’s meer doen. Zo heeft TikTok bijvoorbeeld een ingebouwde toepassing die gebruikers toelaat om video’s te editen, filters toe te voegen, en te kiezen uit een lange lijst stukjes muziek.

Is TikTok het snelst groeiende socialmediaplatform?

TikTok is momenteel de snelst groeiende socialmediasite, en dat om een aantal verschillende redenen. Een van de belangrijkste redenen zijn de celebrity’s op het platform. Veel celebrity’s gebruiken de applicatie regelmatig om hun content te delen of grappige filmpjes te posten. TikTok houdt daarnaast ook vaak lokale en internationale wedstrijden als incentives voor de gebruikers. Zo heeft TikTok bijvoorbeeld een jaarlijkse “1 miljoen auditie” wedstrijd voor gebruikers; Gebruikers krijgen een thema en moeten daar creatief mee aan de slag in hun videocontent. Dit soort incentives geven de applicatie meer bekendheid en downloads.

TikTok is ook jaarlijks het beginpunt van duizenden trendy “dansjes” en videoformaten. In 2020 was het dansen op de Megan Thee Stallion’s “Savage'' een trend en miljoenen gebruikers, ook talloze celebrity’s, namen hier aan deel. Deze trends hebben het aantal gebruikers van de applicatie enorm laten groeien.

Controverse

TikTok heeft al aan de bron gelegen van controverse in verschillende landen. Zo werd het bijvoorbeeld verboden in India en Pakistan omwille van censuur problemen; de raad van bestuur van de censuur in Pakistan gaf aan dat de content botst met de cultuur. Toch heeft TikTok een heel aantal toepassingen met veel trouwen gebruikers wereldwijd.

Laten we meer leren over de toepassingen van TikTok.

Toepassingen

De volgende zijn de meest populaire en vaakst gebruikte toepassingen van TikTok.

1. Video’s delen

Video’s delen is het idee achter het platform; gebruikers kunnen korte video’s opladen. Video’s op TikTok hebben een maximale lengte van een minuut om ze kort en precies te houden en de aandacht te trekken. TikTok heeft ook ingebouwde mogelijkheden om video’s te editen en filters om content op te nemen en aan te passen voor je het op het platform oplaadt.

2. For You pagina

TikTok heeft een ontdekkingspagina waar gebruikers content kunnen ontdekken gericht op wat ze leuk vinden en hun voorkeuren. De ‘For You’ pagina van TikTok wordt gestuurd door een algoritme dat de geschiedenis van wat de gebruiker bekeek en welke accounts deze volgt bekijkt om dan zo trends uit te kiezen die ze leuk kunnen vinden.

3. Directe berichten

TikTok heeft een directe berichten functie dat gebruikers toelaat om elkaar in de applicatie private berichten te sturen. Gebruikers kunnen foto’s en video’s delen door middel van de directe berichten functie van TikTok.

4. Familie veiligheidsmodus

Omwille van controverse rond de ongefilterde content van de app, heeft TikTok een familie veiligheidsmodus uitgebracht. Deze modus laat ouders en voogden toe om ontoepasselijke content voor kinderen te vermijden.

Kort samengevat

TikTok is wereldwijd een van de grootste socialmedia-applicaties en het snelst groeiende socialmedianetwerk ter wereld. Een van de voornaamste redenen van het succes van TikTok is dat het gebruikers toelaat hun eigen creativiteit te ontdekken, hun acteer en playback skills te verbeteren, en met een internationaal publiek verbindt door trends en populaire dansjes op het platform.