Typo3

Wat is Typo3?

TYPO3 is een kosteloze soort open-source contentmanagementsysteem (CSM) gelijkaardig aan WordPress. Het is geschreven in de PHP-programmeringstaal en ontworpen om verschillende functionaliteiten te bereiken zoals toegankelijkheid, ontwerp, SEO, TYPO3 shop, en nog veel meer.

Als je bijvoorbeeld een TYPO3 slider aan je blanco TYPO3 website wil toevoegen, dan hoef je enkel de gewenste TYPO3 slider extension te kiezen en installeren op je TYPO3 website in plaats van een manuele code schrijven om de functionaliteit die je nodig hebt de ontwikkelen.

Of als je kleine toepassingen zoals de Instagram feed aan je TYPO3 website wil toevoegen, dan kan dat! Sommige TYPO3 uitbreidingen geven hun functionaliteiten niet goed weer in de front-end, maar werken wel goed in de TYPO3 backend. Om bijvoorbeeld de uitvoering van je TYPO3 website te verbeteren, kan het zijn dat je TYPO3 uitbreidingen in de backend aan het werk zijn.

Laten we even kijken naar de voor- en nadelen van het gebruik van TYPO3 en waarom je het misschien zou willen gebruiken.

Voordelen van TYPO3

Hieronder hebben we een aantal voordelen van TYPO3 op een rijtje gezet:

• Veiligheid

TYPO3 heeft sterke veiligheidstoepassingen, compliance tools, en regelmatige updates voor de allerbeste veiligheid om de reputatie van je merk te beschermen. Het verificatiesysteem is altijd up-to-date.

• Garantie en stabiliteit

TYPO3 v10 LTS zal voor 3 jaar, tot april 2023 door de TYPO3 community ondersteund worden (1.5 jaar volledig onderhoud, 1.5 jaar van beveiligingsondersteuning). En nog 3 jaar met het ELTS-programma tot april 2026 voorzien door TYPO3 GmbH.

• Kant-en-klare en handgemaakte uitbreidingen

Het is makkelijk voor gebruikers om extra functionaliteiten toe te voegen door verschillende uitbreidingen te implementeren. Je vindt deze bij de TYPO3 uitbreidingen en installeert ze via het administrator dashboard. Je kunt ook een applicatie ontwikkelen voor het optimaliseren van zowel de backend als de front-end.

• TypoScript

TypoScript ken gebruikt worden in de het TSconfig-veld van een backend-gebruiker, de groep backend-gebruikers, of het TSconfig-veld op een pagina. Het kan dan de look en het gedrag van formulieren in de backend veranderen. Aan de andere kant is de rendering van de front-end gedefinieerd door het TypoScript dat in TypoScript-sjablonen wordt gebruikt.

• Beschikbaarheid van vele modules

Blogs, e-shop, e-commerce, online aankopen, AJAX (drag-and-drop), SEO-optimalisatie, statistieken, discussies, chat, nieuwsbrieven, registraties van potentiële klanten, fotoalbums, video-presentaties, formulieren, en nog veel meer.

• Toelatingsrechten en niveaus

TYPO3 laat je toe verschillende toelatingsniveaus op te zetten voor backend gebruikers. Meer nog, het contentmanagementsysteem laat het toe verschillende websites te managen binnen een installatie en er gebruikers, uitbreidingen en content te delen.

• Verbinding

Je kan het systeem met allerlei platformen gebruiken of integreren – ERP-systemen of modules, reservatiesystemen, analytische software, boekhouding, en veel meer.

• Verdeelde contentmanagement

Je kan zonder restricties verschillende vormen van content op individuele pagina’s creëren. Zo kan je bijvoorbeeld gewone tekst, formulieren, links naar bestanden, multimedia, enz. aanmaken.

• Flexibiliteit

Een van de beste redenen waarom site-eigenaren voor dit CMS kiezen is de enorme flexibiliteit dat ontwikkelaars toelaat geavanceerde en professionele oplossingen te creëren om hun websites te optimaliseren. Het systeem staat bovendien ook altijd open voor nieuwe functies en mogelijkheden.

• Kosteloze licentie

Tot slot is TYPO3 open-source software onder de GNU General Public License, wat wil zeggen dat ze kosteloos en zonder legale verbindingen software voorzien.

Nadelen van TYPO3

Naast de vele voordelen zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het gebruik van TYPO3 om content te creëren:

• Tijd om te leren

Het is niet de eenvoudigste om te installeren en op te zetten, wat wil zeggen dat het misschien een beetje een uitdaging zal zijn om er als nieuwe gebruiker echt alles uit te halen. Het zal wat tijd vergen om ermee te leren om te gaan (misschien meer dan met een platform als pakweg WordPress).

• Serverbronnen en efficiëntie

Afhankelijk van de grootte en complexiteit van je website, kun je in de toekomst ook problemen tegenkomen. Verschillende modules en de mogelijkheid om uit te breiden kunnen vaak ook meer vergen van server parameters. En dit kan je op sommige gebieden misschien limiteren.

• Alleen jij kunt het gebruiken

De bezoekers aan je site zullen geen content aanmaken of toevoegen. Terwijl dit misschien geen prioriteit is kan het wel limiterend zijn in sommige gevallen.

Kort samengevat

TYPO3 is een handige tool voor het bouwen van een website en contentmanagement dat website-eigenaren en bedrijven kunnen gebruiken om de UI (user experience) van hun publiek te verbeteren. Er zijn veel verschillende toepassingen en veiligheidsmaatregelen die het zo makkelijk mogelijk maken voor gebruikers om voordeel uit het platform te halen.