User Interface (UI)

Wat is een User Interface?

Softwareprogramma’s of computersystemen worden beheerd door middel van een interface. De gebruiksvriendelijke User Interface gaat gepaard met een grafische User Interface, wat aangeeft dat de software visuele tools bevat dat de gebruiker kan gebruiken aangezien bijna elke softwareapplicatie deze optie heeft.

Ook al is de user interface (UI) inbegrepen in de meeste computer hardware, het is meestal niet zo ingewikkeld als een software-interface.

Laten we wat dieper op de user interface ingaan.

Onderdelen van User Interface (UI)

De elementen van de user interface geven de gebruiker opties van toetsenborden tot het scrollen door het menu. Dit zijn de elementen die worden overwogen voor het behouden van een interactieve webpagina of een softwareapplicatie.

De volgende zijn user interface-elementen:

Beheer van input transmissie

Als je een bericht wil sturen of de activiteiten van iemand controleren, dan kun je informatie verwerken door input in een systeem in te geven.

Navigatie-elementen

Dit element is erop gericht gebruikers te helpen interageren met verschillende opties voor het nemen van een beslissing. Een voorbeeld kan zijn wanneer je aan het scrollen bent door de toepassingen van een website of een toestel.

Elementen van het delen van informatie

Gebruikers delen bijna dagelijks informatie door middel van elementen van het delen van informatie. Bijvoorbeeld mobiele berichten, het proces opvolgen, updates of meldingen, enz.

Soorten User Interface

Er zijn vier voornaamste delen van een user interface, elk mat zijn eigen voor- en nadelen.

1. De CLI (Command Line Interface)

Gebruikers moeten toepasselijke bevelen in de command line ingeven door middel van de Command Line Interface. Het systeem wordt dan eerst doorverwezen naar de nodige gids om het laden van een programma en terugvinden van bestanden toe te laten.

Al wordt de command-line interface tegenwoordig niet meer zo vaak gebruikt als een fundamentele user interface, toch wordt het hier en daar wel nog toegepast.

2. De interface onder controle gehouden door een menu

Dit soort interface laat je toe opties te kiezen om je bevelen in het systeem te verwerken. De verschillende opties kunnen in de vorm van een lijst voorgesteld worden – bijvoorbeeld een geldautomaat.

3. Grafische user interface

Een grafische user interface of GUI is een interface dat zichtbaar is op de desktop van je systeem. Deze interface laat het controleren van programma’s op je scherm door middel van een cursor of een toetsenbord toe.

4. GUI met een touchscreen

Iedereen kent dit soort interface, en het is dezelfde als de traditionele grafische user interface. Het enige verschil is dat je controle over het systeem hebt met je vingers in plaats van een muis of een toetsenbord. Touch screen grafische interface is meer wijdverspreid geworden daar tablets, mobiele telefoons, en medisch gereedschap; allemaal met een touchscreen interface.

Voor- en nadelen

De user interface heeft een voor de hand liggende structuur, en het gebruik van het geheugen is minimaal. Toch kan het ingewikkeld worden voor gebruikers met weinig ervaring, aangezien de bevelen-taal niet makkelijk is om te leren; dit gebeurt meestal met een aantal soorten user interface, zoals de command user interface.

Ook al zijn menu-interfaces populair voor een onervaren gebruiker, het biedt niet veel opties om uit te kiezen. De GUI ondersteunt verschillende applicaties, programma’s, en taken die je tegelijk kunt uitvoeren.

Kort samengevat

Met de vooruitgang van smartphones, websites, en de overname door de digitale wereld, vragen mensen meer en meer om gebruiksvriendelijke interactie met systemen en programma’s. De user interface laat communicatie tussen mensen en machines toe dat de interesse van het publiek blijft behouden.

Wanneer je dus van plan bent om software of een website te ontwerpen, zorg er dan voor dat je de user interface makkelijk maakt!