Broodkruimels

Wat zijn Broodkruimels?

Als kind heb je wellicht gehoord over het eeuwenoude verhaal van Hans en Grietje waarin twee kinderen broodkruimels laten vallen zodat ze hun weg terug naar huis zouden kunnen vinden. De broodkruimels in dit artikel, waar we het later over gaan hebben, zijn naar dit verhaal vernoemd, maar toch zijn het geen gewone broodkruimels.

Een “broodkruimel” of “broodkruimelnavigatie” is een soort secundair navigatiesysteem dat marketeers helpt om gebruikers te volgen wanneer deze aan het rondkijken zijn op een website of webapplicatie. Net zoals in het verhaal van Hans en Grietje geven deze zogenaamde broodkruimels gebruikers een makkelijke manier om het begin van hun digitale pad terug te vinden. Broodkruimels worden vaak gebruikt in online-applicaties om gebruikers met hun navigatie te helpen.

Wanneer je bijvoorbeeld op een link op een bestemmingspagina klikt die je verder brengt naar een andere pagina waarna je misschien nog op een andere link klikt die je naar een andere specifieke pagina brengt, dan kun je terugkeren door in je browser op ‘terug’ te klikken. Klinkt dit je bekend in de oren?

Beeld je nu in dat je aan het rondkijken bent op een online-shopping website en dat je van ‘Home’ naar ‘Kleding’ en dan naar ‘T-Shirts” gaat. Deze drie stappen zijn je broodkruimelnavigatie en worden vaak bovenaan de webpagina vermeld terwijl je aan het wisselen bent tussen verschillende pagina’s.

Normaalgezien worden deze naargelang de belangrijkheidsgraad op websites gerangschikt en nu kun je ook terugkeren naar een van deze pagina’s zonder op extra knoppen te hoeven klikken.

Interessant, vind je ook niet?

Laten we dus een kijkje nemen naar hoe broodkruimels voor ons interessant zouden kunnen zijn.

Wanneer zouden we best Broodkruimels gebruiken?

Als webdesigner of marketeer gebruik je broodkruimelnavigatie voornamelijk voor grote websites of webpagina’s die hiërarchisch gerangschikt moeten worden. Bijvoorbeeld E-commerce websites. Dit soort website heeft over het algemeen een groot aanbod aan producten. Bij het opdelen van deze producten in lokale categorieën en met broodkruimelnavigatie zal de gebruiker in staat zijn makkelijk de weg terug te vinden en alle producten die het interessantst zijn bij te houden.

Aan de andere kant zijn broodkruimels voor single-level websites zonder een set logische categorieën niet noodzakelijk.

Een goede manier om te bepalen of een website broodkruimels nodig heeft is om een kaart of diagram op te maken die de structuur van de website in kaart brengt en om dan te analyseren of broodkruimels handig zouden zijn voor het gebruik van de website en het navigeren tussen verschillende categorieën.

Het is belangrijk om te onthouden dat broodkruimelnavigatie toegevoegd kan worden als extra toepassing en dat de organisatie en structuur van de site niet uit het oog verloren mogen worden. Broodkruimels zijn een handige toepassing, een secondair navigatiesysteem dat je gebruikers toelaat sneller op je website te navigeren.

Voordelen bij het gebruik van Broodkruimels

Hier zijn een aantal van de voordelen bij het gebruik van broodkruimelnavigatie.

1. Ze verbeteren de gebruikerservaring

Broodkruimels worden grotendeels toegepast om gebruikers een secundaire manier te bieden om hun weg te vinden binnen een grote website zoals een e-commerce hub. Hulp van deze broodkruimelnavigatie over alle pagina’s aannemen – zeker voor grote websites met meerdere niveaus – stelt de gebruikers in staat sneller hun weg te vinden naar de categorieën in de hogere niveaus.

2. Ze maken het navigeren op een website eenvoudiger

Een broodkruimelnavigatie vermindert het aantal kliks of acties die nodig zijn om terug te keren naar een bestemmings- of ‘homepagina. In plaats van de ‘terug’ knop in de browser te gebruiken, kunnen gebruikers met minder kliks en betere zichtbaarheid de broodkruimels gebruiken.

3. Het neemt geen plaats in beslag op het scherm

Aangezien ze regelmatig horizontaal samengesteld en simpel van stijl zijn neemt broodkruimelnavigatie niet veel plaats in beslag op de website of pagina. Dit wil zeggen dat er geen overdaad aan content is.

4. Verminderd de Bounce-rate

Broodkruimelnavigatie kan een geweldige manier zijn om je website makkelijk bruikbaar te maken voor nieuwe klanten en hen zo terug te laten komen.

Indien een gebruiker bijvoorbeeld door middel van een zoekopdracht op Google op een pagina terechtkomt dan kan het makkelijk zichtbare broodkruimelnavigatie de gebruiker ertoe aanzetten om verder door te klikken naar de pagina’s van hoger niveau en zo aanverwante interessante onderwerpen onderzoeken.

Kort samengevat

In het algemeen is broodkruimelnavigatie als een secundair navigatiesysteem voor web-gebruikers en helpen ze de ervaring vlotter te doen verlopen. Het kan een simpele manier zijn om meer mensen naar je website aan te trekken door snelle en efficiënte toegang tot je inhoud te bieden.