Twitter

Twitter is een microblogging en socialmediaplatform. Twitter-gebruikers publiceren uitspraken die we “Tweets” noemen, Tweets hebben een limiet van 280 karakters, en zijn dus kort, precies, en makkelijk te verwerken. Twitter werd opgericht door Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone, en Evan Williams in 2006. Sinds dan is het platform enorm gegroeid, met wereldwijd meer dan 300 miljoen gebruikers.

Let’s learn more about Twitter, shall we?

Evolutie van Twitter

Door de jaren heen geeft het platform veel veranderingen ondergaan. Het bedrijf heeft de interface sinds 2006 al verschillende keren ontworpen en opnieuw ontworpen.

Zo was de limiet van het aantal karakters oorspronkelijk 140 karakters en bevatte het logo het woord “Twitter” in de plaats van de bekende vogel die we vandaag zien. Twitter is beschikbaar in de vorm van een applicatie en een website; “Twitter.com,”

Twitter feeds zijn chronologisch georganiseerd; je kan door de laatste tweets scrollen per gebruiker die je volgt en dat in real-time zoals ze werden opgeladen. Gebruikers kunnen een account creëren, tweeten, iets leuk vinden, retweeten, retweets quoten, en op tweets antwoorden. Twitter laat je ook toe om je account privaat te maken zodat enkel goedgekeurde volgers je tweets kunnen zien.

Voornaamste toepassingen

Er zijn een aantal toepassingen die Twittergebruikers vaak op de applicatie gebruiken.

1. Tweet

Dit is de voornaamste toepassing van de applicatie en de reden waarom het zo populair is. Tweets zijn boodschappen van 240 karakters. Tweets kunnen gepost worden in een reeks die een “threads” genoemd wordt om een langer verhaal te vertellen. Content op Twitter wordt meestal door kleine accounts gecreëerd die beheerd worden door ‘normale’ mensen. Dit geeft gebruikers een pauze van de ‘influencer cultuur’ op andere platformen zoals Instagram, Facebook, en Snapchat.

2. Foto’s en video’s delen

Twitter laat het toe om embedded content in tweets te delen zoals rich media en artikels. Daarnaast kunnen gebruikers ook foto’s en video’s bij hun tweets opladen. Voordien had Twitter de mogelijkheid om media te croppen tot een ratio van 16:9. Dit wil zeggen dat een volledige foto pas zichtbaar was als je erop klikte en de foto opende. Sinds 2021 heeft het platform de interface herontworpen en dit verwijderd, en laten ze gebruikers toe de media helemaal in hun feeds te tonen.

3. Directe berichten

Gebruikers kunnen elkaar via Twitter directe berichten sturen. Zoals op Instagram, laat ook Twitter je toe een reeks berichten met verschillende gebruikers te starten. Twitter heeft geen ‘verdwijnende’ berichten, of een “unsend” optie, en dus moet je voorzichtig zijn met wat je verstuurt.

4. Lijsten

Twitter-gebruikers kunnen een ‘Lijst’ van accounts aanmaken. Deze lijsten laten je aanpassen wiens content je specifiek te zien krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld een lijst van goeie vrienden aanmaken en daar naartoe gaan als je door je feed op Twitter aan het scrollen bent.

5. Trends voor jou

Een van de beste toepassingen van de applicatie is het ontdekken en meer te weten komen over de meningen van mensen over wat er in de wereld aan de hand is. Twitter heeft een “Trends For You” toepassing. Deze toepassing werkt aan de hand van een algoritme dat veelgebruikte woorden, zinnen, en hashtags oppikt en zo lokale en internationale trends aanmaakt. Met deze toepassingen kunne gebruikers up-to-date blijven met trending onderwerpen en zelf trending onderwerpen aanmaken om hun boodschap de wereld in te sturen.

Kort samengevat

Twitter is wereldwijd een van de grootste social-network-platformen. Het heeft een hele nieuwe vorm van communiceren populair gemaakt; “tweets”. Tweets laten het toe om informatie in kleine beetje op te stellen en je meningen over wat er in de wereld aan de hand is in een microblog te gieten.