API

Wat is een API?

API wil zeggen Application Programming Interface, wat als tussenproduct voor de communicatie tussen twee applicaties dient. Eenvoudiger uitgelegd laat API twee applicaties toe met elkaar te praten. Voor elke kleine interactie die je met een applicatie op je telefoon hebt werkt een API! Zo zie je dat dit een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven is.

API Verstaan

De manier waarop twee applicaties op je telefoon werken is dat ze verbonden zijn met het internet, waarna ze informatie naar de server sturen. De server ontvangt dan de data, analyseert en interpreteert het en reageert op de aanvragen om dan de data terug naar je telefoon te sturen.

De applicaties interpreteren de data dan zelf en vertalen het in content die jij kunt verstaan. De brug tussen dit alles is API.

Laten we even kijken naar een voorbeeld dat kan helpen om de positie beter te begrijpen. Stel je voor dat je een vlucht naar Las Vegas probeert te boeken. Je hebt de applicatie van de online reisagent gedownload, de luchtvaartmaatschappij, plaats van vertrek een aankomst gekozen en gelijk welke andere optie die jen nodig hebt. Het hele proces van het boeken van de vlucht wil zeggen dat je moet interageren met de app, toegang tot de databank van de luchtvaartmaatschappij nodig hebt en kunt zien welke stoel je nog kunt boeken.

Toch doe je dit niet allemaal zelf, of wel?

Een API doet het allemaal voor jou!

Als een interface zal de API als een behulpzame ober dienen die alle informatie die je nodig hebt gaat galen, naar de applicatie stuurt die het dan aan jou voorstelt. Simpel uitgelegd is API de tool de alle data gaat halen die nodig is om een applicatie bruikbaar te maken.

API – toegangspoort tot beveiliging

Daarbij komt ook dat API een bepaalde zekerheid voor je internetervaring met zich meebrengt. Een API gebruiken wil zeggen dat de data van je telefoon noot helemaal aan een server wordt blootgesteld en zo is er minder kans op aantastingen. API’s  gebruiken kleine data-pakketten – enkel wat echt nodig is en niets meer!

Waarom is API belangrijk?

Laten we even kijken naar enkele redenen waarom API zo een bruikbaar stukje technologie is.

• API voorziet geweldige automatisering.

Een API gebruiken wil zeggend at je rekent op een computer om het werk van mensen te doen. Natuurlijk wil dit zeggen dat je werkproces veel efficiënter en productiever kan zijn!

• API voorziet een vlekkeloze ervaring met een applicatie.

Gelijk om welke applicatie het gaat, een slimme API integreren wil zeggen dat de ervaring van gebruikers optimaal zal zijn.

• Er is meer reikwijdte met een API.

Een API geeft een applicatie een extra laag flexibiliteit die kan gebruikt worden om naar een nieuw publiek uit te reiken en je content toelaat meer gepersonaliseerd en flexibel te zijn.

• API betekent ge-update content.

Met een API hoef je je geen zorgen te maken dat een applicatie gedateerd en irrelevant blijft. Een API maakt het makkelijker om de informatie zo relevant mogelijk te houden voor de gebruiker. Daarbij komt ook dat een API helpt bij het bijhouden van technologische veranderingen – het behoudt solide data-migratie en wordt van dichtbij herbekeken.

• API is gelijk aan efficiëntie.

Een API gebruiken betekent dat de inhoud van een applicatie automatisch en regelmatig gepubliceerd en ge-update wordt, wat het hele proces ontzetten efficiënt maakt.

• API laat integratie toe.

Een API verzekert een heel geïntegreerde ervaring door het inbedden van content van eender welke andere site of applicatie makkelijk toe te staan en maakt de interactie tussen verschillende applicaties eenvoudiger.

• API betekent dat je de applicatie makkelijk kunt personaliseren.

API wil ook zeggen dat je makkelijk de inhoud van de applicatie kunt personaliseren, of je nu een bedrijf bent of een standaardgebruiker!

Kort samengevat

Omwille van deze redenen en meer is API een onontbeerlijk en groeiend onderdeel van de globale online-activiteiten