Cache

Wat is Cache?

Een Cache is gereserveerde opslagruimte dat tijdelijke databestanden verzamelt die webpagina’s, browsers en applicaties sneller en efficiënter doen werken. Nadat je een website of applicatie voor het eerst hebt geopend, zal een Cache bestanden, afbeeldingen en andere belangrijke data opslaan om je ervaring de volgende keer dat je dezelfde site of applicatie bezoekt vlotter te doen verlopen.

Het beste aan Cache is dat het snel veel data kan terugvinden, wat wil zeggen dat het je toestel sneller zal doen werken! Het dient eigenlijk als een soort “geheugenbank,” door de keuzes die je op een site of een applicatie maakt, bestanden die je hebt gedownload of een voorkeur die je hebt aangegeven te herinneren.

Hoe werkt Cache op digitale toestellen?

Hoe Cache werkt

Ten eerste heeft cached data een grote hoeveelheid opslagruimte nodig omdat het veel geheugen van je toetel nodig heeft, wat de reden kan zijn waarom we nu en dan onze Cache moeten leegmaken.

In technische termen werkt Cache op twee processing niveaus – een eerste niveau ingebouwd in de microprocessing chip en een tweede niveau dat het eerst nodig heeft.

Cachegeheugen heeft een heel lage latentie, wat wil zeggen dat het snel teruggevonden kan worden. Dat is dan ook het doel van Cache – om je browser- of applicatie-ervaring sneller te maken.

Door het hoge aantal Input/Output handelingen per seconde heeft Cache een grote data-ophaal-uitvoering en verlaagt het bovendien de kost. Het werkt op allerlei digitale toestellen, van persoonlijke computers tot mobiele telefoons.

Een goeie Cache-laag kan applicaties en systemen ook onafhankelijk van de Cache laten werken zonder direct een impact op de Cache te hebben in een verdeelde computingomgeving. Het heeft dus op geen enkele andere manier een impact op je besturingssysteem dan het opgebruiken van opslagruimte en daarom is het een handige tool voor toestellen.

Caches kunnen bovendien ook wonderen verrichten voor andere soorten technologie zoals besturingssystemen, netwerklagen zoals Content Delivery Networks (CDN) en DNS, databanken en web-applicaties.

Is het beter je Cache leeg te maken of bij te houden?

Als het geheugen van je mobiel toestel vaak vol zit met cached data, denk je er misschien aan om deze leeg te maken, en dat zou je ook best doen.

Cached data is niet noodzakelijk essentieel voor het functioneren van een applicatie of een site. Het wil gewoon zeggen dat je documenten opnieuw zullen moeten laden de volgende keer dat je dezelfde site of applicatie wil gebruiken, maar dat is niet zo erg.

Als je snelheid kan opofferen voor meer opslagruimte, dan is hete zeker geen probleem om je Cache leeg te maken.

Toch vergeet je beter niet dat het continue leegaken van je Cache geen permanente oplossing is aangezien je uiteindelijk dezelfde applicaties opent en dezelfde sites bezoekt. De data zal dus opnieuw in de Cache verschijnen en je gelimiteerde opslagruimte gebruiken.

Een betere oplossing voor meer opslagruimte is om al je oude bestanden zoals afbeeldingen en berichtjes die je niet meer nodig hebt te verwijderen. Je kan ook een cloud-based online storage-systeem zoals Dropbox of Google Drive overwegen om je bestanden beter te beheren.

Voor- en nadelen van Cache

Zoals we reeds bespraken is een van de voordelen van Cache dat het je toestellen en applicaties sneller laat werken door belangrijke stukjes data op te slaan. De opgeslagen data kan je browser of applicatie de laatste keer dat je deze gebruikte helpen herinneren door ervoor te zorgen dat de instellingen niet terug naar default gaan en gelijk blijven.

Aan de andere kant is het nadeel van cached data dat het veel plaats kan innemen wat later voor problemen met de applicatie kan zorgen. Meer nog, in het geval dat je Cache wordt beschadigd kan het ook voor onregelmatigheden met je applicaties zorgen. Als laatste kunnen caches applicaties ook tegenhouden om de laatste versies van een webpagina of data te laden.

Toch kan Cache een van de meest eenvoudige en efficiënte manieren zijn om de gebruikersinterface van een toestel te verbeteren.

Kort samengevat

We kunnen dus stellen dat cached data digitale toestellen sneller en vlotter helpt werken door de data die werd gecreëerd wanneer je de site voor de eerste maal opende of een pas gedownloade applicatie gebruikte op te slaan. Het helpt je gebruikerservaring te verbeteren door het proces van het ophalen van gegevens sneller te maken.