Cookie

Wat is een Cookie?

Terwijl we allemaal de eetbare variant van een cookie kennen (liefst met stukjes chocolade), praten we nu even over de minder lekker variant die belangrijk is voor webdesign.

Een HTTP-cookie is een klein beetje informatie die op de PC van een gebruiker wordt opgeslaan wanneer deze naar een site kijkt. Cookies zijn bedoeld als een betrouwbaar systeem om handige informatie terug te vinden en de browser-activiteit van gebruikers te volgen.

De server creëert data gespaard in een cookie van zodra je met een site verbindt. Vaak zal een site je vragen of je hiermee akkoord gaat. De data is uniek gelabeld met een specifieke ID voor jou en je computer.

Wanneer cookies uitgewisseld worden tussen je computer en netwerk-server, zal de server de ID lezen en weten welke informatie je de volgende keer je de site bezoekt te tonen.

Drie soorten Cookies

Er zijn drie soorten computer cookies, en elke van deze is ontworpen voor verschillende doeleinden. Dat zijn de volgende:

1. Sessie Cookies

Sessie cookies zijn stukjes tijdelijk opgeslagen data om je online-activiteiten bij te houden. Aangezien websites geen geheugen hebben zou je browser geschiedenis zonder deze cookies altijd leeg zijn. Elke keer je een site opnieuw bezoekt, zou deze je als een volledig nieuwe gebruiker behandelen. Dit zou dan niet alleen de browsing-snelheid verminderen maar kan ook vervelend zijn in sommige gevallen, zoals wanneer je de vooruitgang van een online spel wil opslaan.

Een goed voorbeeld van hoer sessie cookies voordelig kunnen zijn is bij online shopping.  Wanneer je op het web shopt kun je eender wanneer “afronden”, niet? Dit is omdat sessie cookies elke beweging die je maakt volgt!  Zonder deze cookies zou je winkelkar leeg zijn wanneer je de items in je winkelkar wil afrekenen.

2. Persistent Cookies

Persistent cookies (ook wel eerste-partij cookies) werken door je online-bewegingen te volgen.

Als je voor de eerste keer een site bezoekt dan de je dat met de default instellingen. Maar als je persoonlijke voorkeuren kiest voor hoe je deze wil zien, dan zullen persistent cookies dit herinneren en de volgende keer implementeren.

3. Derde-partij Cookies

Derde-partij cookies, kennen we ook als tracking cookies, en ze verzamelen informatie gebaseerd op je online-activiteit.

Als je een website bezoekt dan zullen derde-partij cookies verschillende soorten data verzamelen die dan verdeeld of verkocht worden aan adverteerders door de website die de cookies aanmaakte.

Door je leeftijd, locatie, interesses en zoektrends volgen, verzamelen deze cookies data die marketeers kunnen gebruiken om speciale ads voor jou aan te maken. Deze ads zie je vaak verschijnen op websites die hoog bij je interesses aansluiten!

Voordelen en nadelen van Cookies

Nu je weet wat cookies zijn, vraag je je misschien af of het veilig is dat websites deze opslaan en gebruiken. Het is uiteindelijk een essentiële data over jou en je browsing-activiteiten – ook al is het om je online- ervaring te verbeteren.

Het gaat erom dat je cookies verwijderen aan de ene kant kan helpen je online-privacy te verzekeren. Zonder cookies, weten website hosts niet hoe vaak je hun website bezoekt, en zullen ze niet in staat zijn om een digitale database met al je persoonlijke informatie samen te stellen.

Als je daarnaast je toestel met een andere persoon deelt, zul je ook meer privacy hebben omdat deze je online-activiteit niet zal kunnen zien.

Aan de andere kant kan het verwijderen van je cookies je browsing-ervaring ook minder gemakkelijk maken. Eenmaal je je cookies hebt verwijderd kan je browser alle URL’s die in autotype werden ingegeven verliezen, wat wil zeggen dat je de URL elke keer manueel zal moeten ingeven als je een site wil bezoeken.

Ook zul je uitgelogd worden uit een account zonder cookies, wat wil zeggen dat je deze informatie elke keer opnieuw zal moeten ingeven.

Kort samengevat

Cookies zijn kleine beetjes data die door websites op je computer opgeslaan worden om zo je browsing-geschiedenis bij te houden net zoals andere voorkeuren. Verschillende soorten cookies dienen een verschillend doel en sommige maken de browsing-ervaring sneller gemakkelijker voor gebruikers. Je kunt ervoor kiezen om de meeste cookies uit te schakelen als je niet die manier gevolgd wil worden.