Mobiele apps

Wat zijn mobiele apps?

Een mobiele applicatie, ook wel een mobiele app of gewoon een app genoemd, is een computerprogramma of softwaretoepassing die is ontworpen om te worden uitgevoerd op een mobiel apparaat zoals een telefoon, tablet of horloge.

Oorspronkelijk werden apps gemaakt voor productiviteitsondersteuning, zoals het bijhouden van uw planningen via een agenda, e-mails en contactdatabases. Toch breidde het zich snel uit naar alle andere gebieden van het leven. We hebben nu voor bijna alles een mobiele apps, van games tot sporten tot kaartaankopen.

En als gevolg daarvan zijn er nu miljoenen apps beschikbaar op mobiele telefoons om te downloaden.

Apps worden meestal gedownload van applicatiedistributieplatforms die worden beheerd door de eigenaar van het mobiele besturingssysteem, bijvoorbeeld de App Store (iOS) of Google Play Store.

Voor sommige apps moet je een bepaalde prijs betalen om ze te kopen, maar de meeste zijn gratis.

Mobiele apps begrijpen

Mobiele applicaties zijn anders dan het soort geïntegreerde softwaresystemen dat gewoonlijk op pc's wordt aangetroffen, omdat de prioriteit bij een soepele gebruikersinterface ligt met direct beschikbare toegang, ze zijn ontworpen om de manier waarop u ze gebruikt te optimaliseren.

Voor het grootste deel heeft elke app beperkte en specifieke functies, bijvoorbeeld een gewoonte-tracker, een game of een webbrowser.

Deze diverse functionaliteit van apps en het scala aan diensten dat ze aanbieden, hebben geleid tot veel populariteit om hen heen. Klanten kunnen kiezen wat hun apparaat kan en waarvoor ze het gebruiken, wat veel kansen biedt.

De eenvoudigste soort mobiele app neemt pc-gebaseerde applicaties en verandert deze in een  software die is ontworpen voor mobiele telefoons. Dit is echter een verouderde techniek geworden nu apps complexer en kunstmatig intelligenter zijn geworden.

Dus de meer geavanceerde benadering van app-ontwikkeling tegenwoordig is om ze specifiek voor mobiele telefoons te maken, rekening houdend met zowel de beperkingen als de voordelen.

Apps die uw locatie kunnen volgen, zijn bijvoorbeeld meestal gebouwd vanuit het oogpunt van mobiel en laten u veel bewegingsruimte (in de app). Het is omdat je, vergeleken met een pc, niet echt gebonden bent aan een telefoon, en dankzij de draagbaarheid kunnen gebruikers deze apps overal mee naartoe nemen.

Soorten mobiele apps

Nu we weten hoe mobiele apps werken, gaan we eens kijken naar de soorten apps.

Om te beginnen worden apps ingedeeld in twee brede categorieën: native en web-apps.

Native apps worden gemaakt voor een specifiek mobiel besturingssysteem, zoals iOS op Apple-telefoons of Android. Ze zijn geoptimaliseerd voor betere prestaties en een heel verfijnde gebruikersinterface, maar dat betekent ook dat de ontwikkeling ervan meer werk en tijd kost. Er is ook meestal een strikt kwaliteitsborgingsproces.

Aan de andere kant worden web-apps gebruikt in HTML of CSS, wat betekent dat ze in de eerste plaats zijn ontworpen om de browserfunctionaliteit te verbeteren. Ze gebruiken minder geheugen omdat ze via de browser worden uitgevoerd.

Het enige dat er gebeurt, is dat de gebruiker wordt omgeleid naar een webpagina en dat alle resulterende gegevens (zoals cache of cookies) worden opgeslagen in een servergebaseerde database.

Waar kunnen apps voor worden gebruikt?

Er zijn momenteel verschillende soorten apps in gebruik op mobiele telefoons.

Games: deze apps behoren tot de meest populaire op smartphones, waardoor gebruikers kunnen genieten van verschillende spelactiviteiten. Ze zijn goed voor bijna een derde van de app-downloads en driekwart van de consumentenbestedingen.

Productiviteit: deze functies helpen gebruikers hun planningen te beheren, hun gewoonten bij te houden, e-mails te verzenden en meer. Of ze nu zakelijk of privé worden gebruikt, ze kunnen je leven zeker een stuk makkelijker maken!

Lifestyle en entertainment: steeds populairdere lifestyle- en entertainment-apps hebben meestal functies waarmee gebruikers verbinding kunnen maken met sociale platforms, met mensen kunnen communiceren en inhoud kunnen consumeren of delen. Voorbeelden zijn Instagram, Facebook, Netflix, etc.

Andere soorten apps kunnen e-commerce- of winkelplatforms zijn zoals Amazon en eBay, reis-apps waarmee gebruikers hotels of vluchten kunnen boeken, en andere hulpprogramma-apps zoals gezondheidstrackers en barcodescanners.

Kort samengevat

Mobiele apps begonnen als een handige vervanging voor computersoftware en zijn nu een van de kerncomponenten van een smartphone geworden. Ze stellen gebruikers in staat toegang te krijgen tot veel unieke functies, waaronder gegevensbeheer, games en agenda's.