Squarespace

Wat is Squarespace?

Squarespace is een Amerikaans website-buildingsbedrijf met het hoofdkantoor in New York City, dat software aanbiedt dat gebruikers toelaat een website te bouwen en aan te passen aan de hand van sjablonen en drag-and-drop elementen.

Het ontstaan van Squarespace is een interessant verhaal. In 2004 stichtte Anthony Casalena Squarespace als een dienst om blogs te hosten, terwijl hij aan de universiteit van Maryland, College Park studeerde. Hij was bovendien de enige werknemer tot in 2006 $1 miljoen bereikt werd.

Het bedrijf groeide van 30 werknemer is 2010 naar 550 in 2015. Tegen 2014, hebben ze in totaal $78.5 miljoen venture kapitaal binnengehaald, e-commercetools, een domeinnaam dienst, en analytics toegevoegd; en de coding backend vervangen door drag-and-drop toepassingen.

Squarespace staat achter meer dan 2.6 miljoen sites en online winkels en is samen met Wix en Shopify een van de meeste bekende beschikbare site builder/e-commerce producten.

Laten we eens kijken hoe Squarespace werkt en hoe je er het meeste uit kan halen.

Hoe werkt Squarespace?

Squarespace wordt ‘ge-host’, wat wil zeggen dat servers inbegrepen zijn en dat je geen software op je computer hoeft te installeren om het te gebruiken.

Het platform laat gebruikers toe om een professionele site aan te maken in een webbrowser zonder code en deze op een eenvoudige manier aan te passen dankzij een gebruiksvriendelijk content management system (CMS).

Met Squarespace kun je net zo makkelijk een site creëren aan de hand van sjablonen en stijlen die het platform voorziet, wat het ontwikkelen van een site veel makkelijker maakt!

Hoe gebruik je het?

Wel, het is simpel. Het enige wat je hoeft te doen is een sjabloon kiezen, op de designonderdelen die je wil gebruiken of aanpassen klikken en dan de controllers aanpassen binnen de style editor om ze te personaliseren. Je kan bijvoorbeeld op een beetje tekst klikken en een nieuw font toepassen of op de achtergrond klikken en den kleur veranderen.

Er zijn dus grotendeels geen limieten op wat je met de tool kan bereiken. Toch zijn er een aantal nadelen die je best onthoudt.

Waarom is Squarespace niet goed?

Er zijn een aantal nadelen die we moeten overwegen bij het gebruik van Squarespace, vooral als het niet aan de noden van je bedrijf voldoet.

Om te beginnen kan je, eenmaal je een website aanpast, problemen op je site niet langer oplossen door Squarespace. Het platform ondersteunt met andere woorden niet altijd aanpassingen, en het kan zijn dat je een developer nodig hebt om over de sjabloon van Squarespace te schrijven als je iets wil aanpassen.

Ook ontbreken er een paar essentiële toepassingen uit de software, en je kan dus een beetje gelimiteerd zijn als het op zalen als SEO en het optimaliseren en integreren van afbeeldingen aankomt.

Toch is Squarespace in het algemeen geen slechte tool voor het bouwen van websites en kan het je van de basics voorzien om te starten.

Dat terzijde is het ook belangrijk te onthouden dat Squarespace een software as a service (SaaS) tool is, wat wil zeggen dat je een maandelijks bedrag zal moeten betalen om het te kunnen gebruiken.

Kort samengevat

Je kan Squarespace gebruiken om professionele websites te bouwen en je eigen merk aan te passen naargelang jouw specifieke noden. De kost is vrij flexibel en je hebt de keus uit verschillende handige toepassingen die je toelaten om de ervaring van het bouwen van je eigen website zo optimaal mogelijk te maken.

Meer nog, het is zo eenvoudig dat je tijd uitspaart en een site met slechts een paar kliks kan publiceren!