Apache

Wat is Apache?

Apache is kosteloze en open source web-software. Het host ongeveer 40% van de websites wereldwijd! Zo gebruiken het meeste van de sites die je op WordPress ziet Apache als hun webserver software. Het werd voor het eerst in 1995 gelanceerd en is mogelijk de oudste en beste webserver die er bestaat.

We zullen later dieper op de redenen ingaan waarom het meest fascinerende aan Apache is hoe aanpasbaar het is.

Je kunt makkelijk aanpassingen maken naargelang je voorkeuren. Dit maakt het de perfecte oplossing voor een veranderende omgeving met de daarbij komende noden.

Wat is een webserver?

Het voornaamste doel van een webserver is om websites op het internet te helpen werken. Het doet dit door middel van het optreden als tussenpersoon tussen de server en de toestellen van klanten.

Telkens je dus iets aanvraagt op een website dan pikt de server jouw content op en brengt die naar het web. Denk maar aan de obers in je favoriete restaurant. Het is hun taak om je verzoek op te nemen en door te geven aan de chef-kok! Dat is zo ongeveer exact hetzelfde als wat je webserver doet.

Webservers werken ook door verschillende files te verwerken. Deze zijn in een heel aantal verschillende programmeertalen zoals Java, PHP en Python geschreven. Het is de taak van de webserver om al deze files in statische HTML om te zetten en te laten werken.

Kortom, een webserver is verantwoordelijk voor alle communicatie op het web. Daarom zijn ze dus een heel belangrijk onderdeel.

Hoe werkt Apache?

Laten we eerst even uitdokteren hoe Apache werkt!

Om te beginnen is het, ondanks de omschrijving, niet echt een webserver. In plaats daarvan is het software die op de server werkt. Het is eigenlijk cross-platform software wat betekent dat het met zowel Windows als Unix werkt.

Apache maakt een verbinding tussen de browser van een gebruiker (bijv. Google) en een server. Het behoud de structuur van de gebruiker-server door het versturen en ontvangen van files tussen de gebruiker en de server.

Laten we een voorbeeld bekijken. Je surft op de website van een digitale agency om te zien of je hen voor je volgende project wil inhuren. Voordat je een beslissing neemt wil je hen eerst beter leren kennen. Daarom klik je op de Over ons pagina.

Wanneer je dat doet zal de browser een aanvraag naar hun server sturen, en dat is wanneer Apache je een antwoord terugstuurt met de door jou aangevraagde files, inclusief alles tekst op de Over ons pagina, afbeeldingen en video’s. De voornaamste communicatie tussen je browser en de server gebeurt door middel van een HTML-protocol, waarbij Apache ervoor zorgt dat deze communicatie naadloos, vlot en veilig gebeurt.

Zoals eerder als besproken is Apache een heel aanpasbare server. Het opereert op basis van een functionele module-structuur, wat wil zeggen dat de administrators van de server tot bijkomende functionaliteiten toegang kunnen krijgen als ze dat willen. Apache heeft veel modules die je web-server ervaring kunnen verbeteren. Deze bevatten paswoordauthenticatie, rewriting, URL, caching, en veiligheid.

• Gzip compressie en decompressie
  • Bandbreedte throttling
  • Perl, PHP, Lua-scripten
  • Behandelen van statische folders
  • Laadbare dynamische modules
  • Auto-indexering
  • .htaccess
  • Compatibel met IPv6
  • Ondersteunt HTTP/2
  • FTP-connecties
  • Load balanceren
  • Sessie tracking
  • URL herschrijven
  • Geolokatie gebaseerd op een IP-adres

Kort samengevat

Voor veel websites is Apache een onontbeerlijk deel dat niet enkel de technische kant onderhoudt maar ook een vlotte gebruikerservaring toelaat. Als je ooit van plan bent je eigen website te bouwen dan houd je wat je vandaag geleerd hebt best in gedachten.