Bandbreedte

Wat is bandbreedte?

Bandbreedte is de maximale hoeveelheid data transfer die er op een bepaald pad zoals een netwerk of internetverbinding kan gebeuren.

Met andere woorden, het bepaalt hoe snel of traag je internetverbinding is.

Bandbreedte meet hoeveel data over een verbinding kan verstuurd worden tijdens een specifieke hoeveelheid tijd. Normaalgezien wordt het aangegeven als een bitrate en gemeten in bits per seconde (bps).

Zo heeft een gigabit ethernet-connectie een bandbreedte van 1,000 Mbps (125 megabytes per seconde).

Nu vraag je je wellicht af waarom deze informatie handig kan zijn voor jou.

Je bandbreedte verstaan kan helpen bij het vinden van manieren om je verbindingssnelheid te verbeteren en eventuele problemen die aan de bron liggen van lage bandbreedte te ontcijferen. Laten we dus wat dieper ingaan op hoeveel bandbreedte je nodig kan hebben en wat een impact op de snelheid en kwaliteit van je Wifi kan hebben.

Hoeveel bandbreedte heb ik nodig?

Als je verschillende gadgets hebt waar meerdere familieleden of collega’s tegelijk mee werken dan zul je een grotere bandbreedte nodig hebben om dit gebruik bij te kunnen houden. De snelheid die je nodig hebt hangt af van de soorten activiteiten waarvoor, en hoelang je daarvoor je Wifi verbinding gebruikt.

Zo hebben bijvoorbeeld, streamen, gamen en andere hoge-limiet taken een specifieke hoeveelheid transfer-snelheid nodig voor de beste ervaring zonder lange buffer- en lag tijden.

Hoe meer bandbreedte je internetprovider kan voorzien hoe sneller je online media zal werken. Internet van een provider van hoge kwaliteit kan dus een groot verschil maken.

Factoren die een impact hebben op internetsnelheid

Een heleboel variabelen kunnen een invloed hebben op de snelheid en kwaliteit van je internetverbinding. Transfer technologie, de locatie waarin je het gebruikt, het aantal personen met wie je de verbinding deelt en de gadgets die je gebruikt zijn slechts een aantal van deze factoren.

Snelheid van een vast netwerk

Het is belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen een vast netwerk en een mobiel netwerk, wat wil zeggen dat er verschillende factoren zijn die invloed hebben de verschillende snelheden.

Laten we het om te beginnen even hebben over wat de snelheid van een vast netwerk kan beïnvloeden.

Data-transfer technologie

Bij vaste netwerken is de eerste factor die een impact op de snelheid kan hebben de technologie die wordt gebruikt voor de data-transfer. Fiber-optische en kabelnetwerken geven verbindingen een hogere snelheid.

Aan de andere kant zijn er de gewone xDSL-verbindingen die een beperkte maximale snelheid kunnen hebben.

De netwerk centralisatie

De snelheid van je verbinding hangt ook af van de afstand tussen je gadget en de netwerk-centralisatie. Hoe verder je van de broadband-centralisatie verwijderd bent, hoe meer dit een impact op de snelheid van je verbinding zal hebben.

Andere toestellen en gebruikers

Velen onder ons hebben meer dan een toestel die we dagelijks gebruiken en tegelijk met het internet verbonden zijn. Als je verschillende diensten gebruikt maar niet alleen bent op hetzelfde netwerk, dan kan dat de snelheid ook beperken of zelfs helemaal blokkeren.

Snelheid in mobiel netwerk

Daarnaast kunnen de factoren die een invloed hebben op de snelheid van een mobiel netwerk helemaal anders zijn, zoals:

Netwerktechnologie en terminal toestel

De verbindingssnelheid van mobiele netwerken kan soms enorm afhangen van de netwerktechnologie voor handen in de regio rondom ons en ook de toepassingen die je op je toestel gebruikt:

• het 4G-netwerk geeft kracht aan een hogesnelheidsverbinding in goeie omstandigheden
  • het 3G-netwerk kan gebruikt worden in een grotere regio, maar de maximale snelheid ligt lager
  • het GSM-netwerk is het breedst maar de data transfer-snelheden zijn erg beperkt

Andere gebruikers

Je weet vast wel dat de mobiele netwerk-mogelijkheid tussen alle gebruikers verdeeld wordt in een bepaalde regio. Ook gedurende een bepaald aantal uren kunnen er verschillende klanten zijn wat de snelheid van een netwerk kan vertragen. Geen wonder dat we geïrriteerd raken als te veel mensen dezelfde Wifi verbinding gebruiken!

Gebied

Als de gebruiker van locatie verandert dan kan de snelheid variëren naar gelang de regio de gebruiker zich in bevind.

Kort samengevat

Door te begrijpen hoe bandbreedte werkt en de factoren die invloed kunnen hebben op de snelheid kun je stappen ondernemen om deze factoren uit te schakelen of naar een nieuwe netwerkprovider over te stappen die een hogere bandbreedte aanbiedt.

Veel van ons werk en onze ontspanning spelen zich dan ook af op online media, en niemand heeft graag een trage internetverbinding!