Click-Through Rate (CTR)

Wat is click-through-rate (CTR)?

Click-through-rate of CTR is de ratio van gebruikers die op een link klikken over het aantal gebruikers die een pagina, e-mail of advertentie bekijken. Het gaat met andere woorden om het aantal mensen die op een advertentie of webpagina klikken omdat deze hen bereikte en hoeveel daarvan ervoor kiezen om met deze content te interageren door op een link of knop te drukken?

Marketeers gebruiken CTR om het succes van een online advertentiecampagne te meten, zoals voor een website. Het kan ook gebruikt worden voor e-mailcampagnes zoals een nieuwsbrief.

De vraag is altijd, hoeveel gebruikers hebben er op mijn content geklikt?

De click-through-rate kan van belang zijn om te bepalen in welke pagina’s of advertenties een bedrijf best investeert. Bedrijven kunnen de advertenties met een hogere click-through-rate vaker laten verschijnen en andere met een lagere CTR weghalen.

Hoe kan CTR daarnaast je marketing-tactieken helpen verbeteren?

Waarom click-through-rate ertoe doet

Het doel van click-through-rates is om het nummer van kliks tot conversies van een digitale advertentie of een e-mailmarketingcampagne te berekenen. Normaalgezien wil een hogere CTR zeggen dat een campagne doeltreffend is en succesvol was voor het bereiken van mensen.

Vergeet ook niet dat een hoge click-through-rate kan leiden naar hoge kwaliteitsscores, die je dan weer toelaten om je advertentiepositie te behouden of te verbeteren tegen een lagere kost.

Daarnaast zijn de meeste advertenties en sites zo in elkaar gestoken dat ze een reactie bij de gebruiker uitloggen, of dat nu om het maken van een aankoop gaat of op een knop klikken. Deze acties bepalen het bereik van je online content.

Door de click-through-rate dus te meten kunnen marketeers beter begrijpen waar mensen het meest meer interageren en dat dan analyseren. In sommige gevallen zijn kliks gelijk aan directe verkopen of conversies en zo kun je aan de hand van CTR al meteen je marketingsucces meten.

De click-through-rate berekenen

Hier tonen we hoe je de CTR van een specifieke advertentie (zoals een banner-advertentie op je bedrijfswebsite) of een ander beetje content kan berekenen:

(totaal aantal kliks op een advertentie) / (totaal aantal impressies) = click-through-rate

De PPC click-through-rate verwijst bijvoorbeeld naar het aantal kijkers die op je PPC-advertentie geklikt hebben. Met andere woorden, het percentage van mensen die je advertentie gezien hebben (impressies) en er dan mee geïnterrogeerd hebben (kliks). De uiteindelijke formule van CTR is om het totale aantal kliks door het totale aantal impressies te delen.

Wat is een goeie CTR?

Het komt dus neer op de vraag wat een goeie CTR is? Met andere woorden, waar moeten we ons op richten?

Bedrijfseigenaren en website host’s vragen zich dit regelmatig af.

En het eerlijke antwoord is dat het ervan afhangt.

Hier hebben we waar het van afhangt:

• Jouw industrie of niche (Hoe groot is de markt?)
  • Het aantal zoekwoorden dat je koos (Zijn ze relevant en uniek?)
  • Individuele campagnes binnen een PPC-account (pay-per-click)

Het is dus niet ongewoon om hoge CTR te zien bij industrieën die het heel goed doen of merk zoekwoorden, wanneer iemand opzoek gaat naar een merknaam of een product van een bepaald merk.

Maar voor sommige ongemerkte zoekwoorden kan een CTR van 1% dan weer goed zijn. Het hangt allemaal af van hoeveel mensen op de CPA zoeken.

Kort samengevat

De CTR is een eerlijke manier om te meten hoe goed je onlineadvertenties (of content) het binnen de onlinewereld doen en het succes van je marketingcampagnes. Hoe hoger het aantal kliks op iets, hoe meer engagement er was van mensen, wat de kans op conversie dan weer verhoogt.

Onthoud dat je je niet te veel hoeft te focussen op arbitraire nummers maar wel op de reactie op je merk van je community. Als je verkopen omhooggaan met een lage CTR dan trekt je merk misschien meer klanten aan op een andere manier.