CSS

Wat is CSS?

CSS is het beste instrument om de manier waarop een webpagina verschijnt vorm te geven. CSS verbetert de uniformiteit en presentatie van een pagina.

Het verschil tussen CSS en HTML

HTML is de afkorting van HyperText Markup Language. Dit is de taal die wordt gebruikt om de structuur van een webpagina vorm te geven. Deze wordt echter niet alleen gebruikt.

Ze wordt altijd gecombineerd met CSS en JavaScript als het op het ontwerpen van een webpagina aankomt. Eenvoudiger uitgelegd is HTML wat diep in de grond van het bouwen van een website is inbegrepen, terwijl CSS vaak wordt gebruikt voor de meer geavanceerde structuur van een website.

HTML bestaat uit tags die relevante tekst omvatten. Iets als dit:

<html>

<body>

<h1>Welkom bij IetsAantrekkelijk</h1>

</body>

</html>

Aan de andere kant bestaat CSS uit een ‘selector’ en ‘declaration blocks.’ Iets als dit:

<html>

<head>

<style>

body {

background-color:blue;

}

</style>

</head>

<body>

<h1>Welkom bij IetsAantrekkelijk</h1>

<p>This page has blue background color</p>

</body>

</html>

Het belangrijkste om te herinneren is dat er van HTML geen andere soorten bestaan en van CSS wel! CSS kan intern of extern gebruikt worden, en je kunt kiezen tussen twee naargelang je noden. Ook kun je CSS aan HTML koppelen door het in aan een HTML-document toe te voegen. HTML daarentegen kan niet binnen CSS gebruikt worden.

HTML is belangrijk voor het voorzien van de hele eerste structuur van een webpagina, het is CSS die de stijl van een webpagina ontwerpt en doet evolueren door zulte toepassingen te gebruiken.

Wat dit wil zeggen is dat HTML niet voor visualisatie of presentatie dient – dat is de rol van CSS en daarom spenderen veel ontwikkelaars meer aandacht aan CSS. HTML heeft ook minder back-up en steun dan CSS, en daarom is het een hele basic optie voor het bouwen van websites.

Waarom CSS?

Laten we nu eens kijken naar het belang van CSS en enkele voordelen die eraan verbonden zijn.

• CSS is veel makkelijker te onderhouden en bij te werken.
  • CSS geeft veel meer gelijkheid in ontwerp.
  • CSS introduceert meer mogelijkheden om te formatteren.
  • CSS is een ‘lightweight’ code.
  • CSS heeft bewezen sneller downloadtijden.
  • CSS is goed voor zoekmachineoptimalisatie (SEO)
  • CSS biedt verschillende stijlen aan verschillende gebruikers aan.
  • CSS is makkelijker toegankelijk.

Als je je webpagina vernieuwend en creatief wil maken dan is CSS de manier om dat te doen! Het is gemaakt om te ontwerpen en helpt je daardoor om je webpagina zo te presenteren als jij wil.

Het werkt ook goed als het aankomt op het verdelen van stijl en structuur. HTML is altijd al meer gericht geweest op het voorzien van een samenhangende structuur voor je website. Als ontwikkelaars HTML proberen te gebruiken voor het ontwerp, dan is het resultaat vaak raar en ongemakkelijk.

Kort samengevat

Het bestaan van CSS is van belang in de wereld van het coderen. Het maakt HTML functioneler en laat je toe meer creativiteit te tonen en het verhoogt de visuele aantrekkelijkheid van je website.