DNS

Wat is DNS?

Elk toestel geassocieerd met het internet heeft een uniek IP-adres dat verschillende machines gebruiken om dat specifieke toestel te vinden. Daardoor verwijderen DNS-servers de vereiste voor mensen om IP-locaties te onthouden! In plaats van een IP-nummer van buiten te leren hoef je dus alleen maar een makkelijk IP-adres zoals google.nl te onthouden.

Hoe werkt het?

Het volledige DNS-proces zet een hostnaam (bijvoorbeeld, www.bijvoorbeeld.nl) om in een pc-vriendelijk IP-adres, (bijvoorbeeld, 192.147.1.1). Een IP-adres wordt gegeven aan elk toestel dat zich met het internet verbindt. Als een gebruiker een pagina van een site wil stacken, dan moet dat woord van het IP-adres omgezet worden in nummers – en dat is precies wat DNS doet.

Soorten DNS-servers

Deze zijn verschillende soorten DNS-servers:

• DNS Resolver
  • DNS Root Server
  • Authoritative Name Server

Soorten DNS-vragen

Dit zijn verschillende soorten DNS-vragen

• Recursief
  • Iteratief
  • Niet recursief

Soorten DNS-opnamesoorten

Vaak gebruikte opname-types

• A (Host adres)
  • AAAA (IPv6 host adres)
  • ALIAS (Auto resolved alias)
  • CNAME (Canonieke naam voor een alias)
  • MX (Mail eXchange)
  • NS (Naam server)
  • PTR (Pointer)
  • SOA (Start Of Authority)
  • SRV (Locatie van de dienst)
  • TXT (Omschrijvende text)

Minder vaak voorkomende opname-types:

• AFSDB (AFS DataBase location)
  • ATMA (Asynchronous Transfer Mode address)
  • CAA (Certification Authority Authorization)
  • CERT (Certificate / CRL)
  • DHCID (DHCP Informatie)
  • DNAME (Niet-terminale DNS-naam omleiding)
  • HINFO (Host informatie)
  • ISDN (ISDN -dres)
  • LOC (Locatie-informatie)
  • MB, MG, MINFO, MR (mailbox records)
  • NAPTR (Naming Authority Pointer)
  • NSAP (NSAP-adres)
  • RP (Responsible Person)
  • RT (Route through)
  • TLSA (Transport Layer Security Authentication)
  • X25 (X.25 PSDN-adres)

Voordelen van DNS

Enkele van de voordelen van DNS zijn:

1. Ze verbinden een nieuw IP-adres met veranderingen van het IP-adres van de host.
  2. Een DNS-domein is makkelijker om te herinneren dan het echte IP-adres
  3. Ze laten organisaties toe een domeinnaam hiërarchie op te stellen

Nadelen van DNS

Als het op nadelen aankomt dan kunnen we zeggen dat er best veel nadelen aan DNS zijn! Ten eerste is de registratie van de domeinnamen in handen van ICANN. Dit gaat in tegen het idee van net neutraliteit – een ideaal dat steeds belangrijker wordt onder webdevelopers wereldwijd.

Ten tweede maakt DNS het hackers wel erg makkelijk om hun werk te doen! Dit omdat DNS-vragen niet aangeeft wie deze stelt en daarom kan de kant van de server enkel het IP-adres zien. Waarom is dat een probleem? Wanneer IP-adressen makkelijk door hackers gemanipuleerd kunnen worden!

Kort samengevat

Het DNS werkt geweldig als het aankomt op het vereenvoudigen van het hele IP-adres proces. Toch is het absoluut geen perfect proces en kan het op vele verschillende manieren gemanipuleerd worden!