Evenementen

Wat zijn evenementen?

Evenementen op Google zijn interacties zoals wanneer een gebruiker op je website klikt, een van je pdf-documenten downloadt of op een specifieke link klikt en een formulier indient. AL deze acties kunnen geklasseerd worden als evenementen bij Google Analytics.

Toegang tot het rapport van een evenement op Google Analytics is vrij eenvoudig. Het enige wat je moet doen is de volgende stappen volgen:

• Meld je aan bij Google Analytics.
  • Navigeer naar je pagina.
  • Open Rapporten.
  • Selecteer Gedrag > Evenementen

Componenten van evenementen

Om het rapport goed te kunnen begrijpen ga je best dieper in op de anatomie van evenementen. Welke zijn de componenten waaruit een evenement bestaat?

Volgens Google bestaat een evenement uit de volgende componenten:

• Categorie
  • Actie
  • Label (optioneel, maar aangeraden)
  • Waarde (optioneel)

Vergezeld van elk component is er een ‘evenement hit’ wat de waarde is die aan elk evenement gegeven werd in het rapport van de samenvallende evenementen. Bijvoorbeeld:

• Categorie: "Video’s"
  • Actie: "Speel af"
  • Label: "Baby’s Eerste Verjaardag"

Laten we elk component even bekijken:

Categorie

Een categorie is een naam die je aan de groep geeft die je wil analyseren als evenementen. In het voorbeeld hierboven bijvoorbeeld is de naam van de groep die geanalyseerd wordt video’s. Dit wil zeggen dat de interactie tussen de gebruikers van je video’s door het evenement algoritme zal bekeken worden.

Actie

Actie is de parameter die je toelaat het soort interactie te benoemen die je wil analyseren. Bij video’s kan het button kliks spelen of stoppen. Google zegt dat de twee belangrijkste dingen om in gedachten te houden over acties de volgende zijn:

• Alle acties worden onafhankelijk van hun overkoepelende categorieën opgelijst.
  • Een uniek evenement wordt bepaald door een unieke actie-naam.

Label

Labels worden gebruikt om extra data aan evenementen toe te voegen die de analyse van elke interactie kunnen helpen. Als we bij de video’s blijven bijvoorbeeld dan kan het gaan om de titel van een video of de naam van een gedownloade bestanden.

Evenement implementatie

Het evenementen model kan heel meegaand zijn. Om het er beste uit te halen houd je de volgende zaken best in gedachten:

Eerst moet je bepalen welke elementen je als een evenement wil laten analyseren. Op die manier kun je de belangrijkste voorrang geven.

Gebruik een rapport gebruikersplan om de rapporten met metingen van je evenementen te organiseren. Je kunt hier meer over terugvinden bij gebruik van het platform.

Zoals we uit de autonomie van elk onderdeel van de evenementen afdeling kunnen afleiden heeft de naam die je aan elk deel geeft een grote impact op de duidelijkheid van je rapport. Het is dan ook heel belangrijk om je categorieën relevante en specifieke namen te geven.

Kort samengevat

De evenementen afdeling van Google Analytics kan een goeie tool zijn voor het managen en bijhouden van je online marketingstrategie.