Web Analytics

Wat zijn Web Analytics?

Web analytics is een manier om online data te meten en te analyseren, zoals hoe je site het doet of andere metrieken, die je het gedrag van webpagina’s kunnen helpen verstaan.

Met analytics kun je verschillende activiteiten van gebruikers vaststellen, zoals hoelang ze op een pagina blijven, hoe vaak mensen ‘bouncen’ (bounce rate), hoeveel pagina’s ze bezoeken, en of ze een specifieke link gebruikt hebben om je content te bereiken.

Bedrijven kunnen zo dus web analytics gebruiken om de metrieken van hoe hun site het doet te berekenen en te evalueren, en zaken die verbetert kunnen worden bekijken. Dit soort data kan van belang zijn om marketeers te helpen begrijpen wat een advertentiecampagne doet werken en wat de aandacht van kijkers trekt.

Je kan ook je conversie evalueren (of verkopen) door middel van een web analytics-platform.

Maar waarom is het van belang deze data bij te houden?

Waarom zijn Web Analytics belangrijk

Website analytics kan inzichten en data voorzien die een betere gebruikerservaring voor website-gebruikers creëren. Meer nog, ja kan je SEO optimaliseren en al de rest om er zeker van te zijn dat he een hoge positie in de zoekresultatenlijst verkrijgt.

Zonder analytics zou je niet weten waar je op te focussen, wat werkt en wat niet werkt.

Het gedrag van klanten verstaan is ook belangrijk voor het optimaliseren van een website voor de belangrijke conversie-metrieken. Web analytics tonen je bijvoorbeeld de populairste pagina’s op je website en de meeste succesvolle aankooppaden.

Dat terzijde, je kunt website analytics ook gebruiken om accuraat de doeltreffendheid van je online-marketingcampagnes te volgen om je toekomstige inspanningen de weg te tonen.

Hoe werken Web Analytics

De meeste analytica-tools (zoals Google Analytics) ‘taggen’ hun website-pagina’s door een JavaScript snippet in de code van de webpagina’s te voegen.

Met deze tag telt de analytics tool elke keer de pagina een bezoeker of een klik op een link krijgt. De tag kan ook andere informatie verzamelen zoals het toestel, de browser, en geografische locatie (via een IP-adres).

Daarnaast kunnen web analytics-diensten ook cookies gebruiken om individuele sessies te volgen en terugkerende bezoekers van dezelfde browser vaststellen.

Aangezien sommige gebruikers cookies verwijderen en browsers verschillende restricties rond code snippets hebben, kan geen enkel analytica-platform perfecte data-resultaten bereiken, en zo voorzien verschillende tools soms lichtjes verschillende resultaten.

Manieren om Web Analytics te optimaliseren

Nu je weet hoe web analytics werken, kunnen we dieper ingaan op een aantal methoden om deze data te optimaliseren om je de beste resultaten te geven:

Moedig een door data gedreven omgeving aan voor het maken van beslissingen

Na het verzamelen van de data die aangeeft of je je online doelen behaalt, bekijk je best welke stappen je kunt ondernemen om je KPI’s te verbeteren.

Je vraagt je bijvoorbeeld misschien af of er content met een hoge waarde (gebaseerd op feedback van de gebruiker van de website) tis die geen verkeer verkrijgt?

Zoek uit waarom door middel van user path analysis of de analyse van het engagement van de topbronnen van die pagina. Gebruik dan de experimenteer en test-tools om verschillende mogelijke oplossingen uit te proberen en ze de beste plaatsing die het meeste engagement genereert te vinden.

Vermijd de focus enkel op verkeersrapporten te leggen

Terwijl data gelinkt aan bezoeken, aantal views van je website, top-bronnen of toppagina’s handig kan zijn, is het toch alleen nog maar de oppervlakte. Hoge nummers kunnen misleidend zijn — meer verkeer of meer tijd op je website doorgebracht wil nog niet zeggen dat je succes hebt behaald.

Wees er dus zeker van dat je ook metrieken zoals de click-through-rate en statistieken over het engagement onderzoekt om je je uitvoering te helpen verbeteren.

Voorzie altijd inzichten met data

Het heeft geen nut om nummers aan je stakeholders te rapporteren die geen inzicht in je bedrijf of gebruikersdoelen geven. Terwijl je dus data verzameld en voorstelt zorg je er best voor dat het relevant en betekenisvol is voor je online doelen, en dat het aantoont wat je probeert uit te vinden.

Vermeid de focus op een snapshot bij de rapportage

Dat terzijde is het ook belangrijk om te onthouden dat enkel van bezoeken aan je site een prioriteit maken niet de rijkere en complexere web-ervaringen die online plaatsvinden opneemt. Pan-session metrieken, zoals bezoekers, de waarde van de user-lifetime, en andere waarden die een verstaan op langere termijn voorzien, laten je toe te evalueren hoe je website het doet terwijl het groeit en met klanten interageert, vooral deze die terugkeren.

Communiceer duidelijk met stakeholders

Tot slot neem je, voor je deze data aan je stakeholders meedeelt, wat tijd om goed te verstaan wat ze voor je site betekenen, de sterktes en zwaktes die ze aangeven, en wat het over je publiek verteld. Onthoud dat web analytisch alleen van waarde zijn als je ze in de juiste context gebruikt.

Kort samengevat

Web analytics vormen een belangrijk onderdeel van de bedrijfsdata, en geeft waardevolle inzichten in je online marketingcampagnes of de uitvoering van je site. Als je weet hoe je ze kunt optimaliseren, dan kun je heel ver komen met web analytics!