XML Sitemap

Wat is XML-sitemap?

Een goeie XML-sitemap doet dienst als een wegenkaart voor je website die Google naar al je belangrijkste pagina’s leidt. XML-sitemaps kunnen goed zijn voor je SEO, omdat ze Google de kans geven snel je belangrijkste pagina’s te vinden, ook al zijn je interne links niet perfect.

Met andere woorden is een XML-sitemap een bestand dat de essentiële pagina’s van een website in een lijstje giet, en ervoor zorgt dat Google ze allemaal kan vinden en crawlen.

Het helpt de zoekmachine ook de structuur van je website beter te begrijpen.

Denk er zo over na, om een hoge positie te behalen wil je dat Google door al je pagina’s op je website “crawlt”, en een XML-sitemap kan het makkelijker maken om je te vinden.

Een sitemap kan dus helpen bij het sneller ontdekken van je content en er meer verkeer naartoe te sturen. Dan kan het je meer bekendheid geven en je helpen om je publiek te doen groeien.

Heb je een XML-sitemap nodig?

Volgens Google zijn sitemaps goed voor “grote websites,” voor “websites met grote archieven,” voor “nieuw websites met slechts een aantal externe linken ernaartoe,” en voor “websites die rich-media-content gebruiken.”

Ook al is dit iets om in het achterhoofd te houden, toch vergeet je best niet dat XML-sitemaps voor alle website van belang kunnen zijn. Ook al is je website klein of eenvoudig, toch zal het Google helpen om je te vinden als je er een sitemap voor hebt. En als je je positie op zoekmachineresultatenlijsten wil verbeteren dan wil je deze stap zeker niet vergeten.

Welke pagina’s moet je in je XML-sitemap opnemen?

Om te beslissen welke pagina’s je best bij de XML-sitemap toevoegt, kun je beginnen bij het overwegen van de relevantie van een bepaalde URL.

Wil je dat je bezoekers bij deze URL terechtkomen? Indien het antwoord nee is dan voeg je deze best niet toe.

Wil je niet dat een bepaalde URL getoond wordt, dan moet je er een no-index tag aan toevoegen. Het niet aan de sitemap toevoegen wil niet zeggen dat Google de URL niet zal indexeren. Als Google het kan vinden door links te volgen, dan zal Google de URL indexeren.

Je zorgt er over het algemeen best voor dat de meest belangrijke pagina’s van je merk voor je publiek, en voor jou, toegevoegd worden aan de. Dit is je kans om de content die jij wil uit te kiezen, naargelang de prioriteit, en aan je sitemap toe te voegen.

Voorbeeld 1: een nieuwe blog

Laten we het voorbeeld van een blog bekijken.

Als je er onlangs een bent begonnen dan bestaat de kans dat je wil dat Google recente posts snel terugvindt om er zeker van te zijn dat je doelpubliek je blog binnen de zoekresultaten kan terugvinden. Daarom is het dus een goed idee om meteen van aan het begin een XML-sitemap aan te maken.

Nu kan het wel mogelijk zijn dat je in het begin alleen nog maar een aantal posts en categorieën hebt aangemaakt, wat wil zeggen dat er nog niet genoeg is voor de tag-overzichtspagina’s van een sitemap – wat het minder waardevol maakt voor bezoekers.

In dat geval laat je voorlopig best de URL van de tag weg uit de sitemap. Om dit te doen kun je de pagina aanduiden als ‘noindex, follow’ zodat mensen deze niet terug vinden binnen de zoekresultaten.

Voorbeeld 2: Media en afbeeldingen

Daarnaast is een ander voorbeeld het taggen van media en afbeeldingen, wat niet nodig is bij een XML-sitemap.

Waarom?

Wel, omdat je afbeeldingen waarschijnlijk al onderdeel zijn van je online content, zullen ze automatisch deel uitmaken van de sitemap van je webpagina’s of posts. Een aparte sitemap hiervoor is dus tijdverlies.

De enige uitzondering is als afbeeldingen je primaire bron van inkomsten zijn. Fotografen bijvoorbeeld zullen een aparte sitemap moeten aanmaken voor Google met als naam ‘media’ of ‘afbeelding.’

Hoe Google je Sitemap helpen vinden

Als je dus wil dat Google je XML-sitemap sneller vindt, zul je deze aan je Google Search Console account moeten toevoegen. Onder de afdeling ‘Sitemaps’ zul je meteen kunnen zien of je XML-sitemap al werd toegevoegd. Indien niet, dan kun je dit bovenaan zelf doen.

Je sitemap toevoegen helpt Google controleren of alle pagina’s van je sitemap geïndexeerd werden. En je probeert grote fouten best te vermijden tussen het aantal pagina’s dat je hebt ingediend en het aantal dat werden geïndexeerd aan de hand van een bepaalde sitemap. Er kan een fout opgetreden zijn wat een aantal pagina’s ervan kan weerhouden om te indexeren. Een andere optie kan zijn dat je meer links nodig hebt naar content die nog niet werd geïndexeerd.

Kort samengevat

Een XML-sitemap kan zoekmachines helpen om je site sneller terug te vinden en je zo een hogere positie en meer zichtbaarheid te geven. Door een sitemap voor je pagina’s aan te maken zul je er zeker van zijn dat Google snel door je pagina’s ‘crawlt’ en je content aan de juiste mensen toont.