Klikfraude

Wat is klikfraude?

Mediabedrijf visionair en columnist John Battelle omschreef klikfraude ooit als de vrijwillige boosaardige, "heel erg zwarte hoed" toepassing van uitgevers die betaalde zoekmachine advertenties hacken door middel van robots of slecht betaalde werknemers om opnieuw en opnieuw op hun advertenties te klikken.

Als dit gebeurt dan wil dat zeggen dat de adverteerder zal moeten betalen terwijl de uitgever hier heel vals van blijft profiteren.

Klikfraude vindt plaats via pay-per-click (PPC) op verschillende websites en is een schande voor de onlinemarketingwereld. Omdat de eigenaren die de advertenties posten betaald worden naar gelang de hoeveelheid bezoekers op de advertenties op een site klikken kunnen ze veel geld verdienen door het kliksysteem om de tuin te leiden.

Het is in het belang van een bedrijf om snel te reageren wanneer klikfraude plaatsvindt (idealiter, zo snel mogelijk) zodat hun hele marketingbudget niet in een keer opgebruikt is. Een advertentiebudget is van belang omdat het verkopen helpt creëren, en dat is uiteindelijk het doel van een bedrijf.

Als het marketingbudget van een bedrijf verspild wordt aan klikfraude in plaats van aan het bereiken van potentiële klanten, dan kan het een groot gat in de financiën van een bedrijf slaan.

Laten we even kijken hoe we klikfraude kunnen vermijden.

Hoe klikfraude spotten

Of je de eigenaar bent van een website of je merkt dat je concurrenten de markt voor zich winnen aan de hand van klikfraude, er zijn verschillende manieren om het te spotten:

1. Herhaalde kliks van gelijkaardige ISPS zonder conversies:

Als je om te beginnen veel kliks van gelijkaardige ISP-servers ziet, dan zit de kans erin dat een website klikfraude pleegt met jouw advertentie. Kliks zouden van veel verschillende kanten en servers moeten komen naargelang hoe je je publiek hebt ingesteld. Als dit niet het geval is dan kan er een probleem zijn.

2. Verhoging in kosten buiten de verwachtingen:

Een andere manier om klikfraude op te sporen is door grote verhogingen in kosten die niet kloppen in vergelijking met eerder advertentiecampagnes of statistieken.

Als je bijvoorbeeld al een aantal maanden een advertentie lopen hebt, en de kosten zijn vrij gelijkaardig tot er ineens een grote stijging te zien is, dan kan het zijn dat iemand klikfraude pleegt met een of meer van je advertenties.

3. Gebrek aan echte conversies of verkopen:

Tot slot kan een gebrek aan conversie ondank een hogere kost voor je advertentie nog een goeie reden zijn om te onderzoeken of je het slachtoffer bent van klikfraude. Als je met andere woorden veel geld betaalt voor je advertenties en toch geen klanten die je producten of diensten kopen ziet, dan kan er iets fout zitten.

Dit terzijde, je kunt diensten vinden die klikfraude tegengaan, maar je kunt ook zelf stappen ondergaan om het voor je bedrijf te vermijden.

Hoe klikfraude tegengaan

Om klikfraude tegen te gaan hebben we hier een aantal maatregelen opgesomd die je kan toepassen:

• Roep de hulp in van gespecialiseerde diensten die automatisch signalen van klikfraude bespeuren, zoals Sift. Je zal waarschijnlijk een klein bedrag voor deze dienst moeten betalen, maar het zal je op de lange termijn veel geld besparen als je het slachtoffer bent van klikfraude!
  • Kies voor je advertenties specifieke zoekwoorden voor je industrie en pas een negative match toe (wat je advertentie ervan weerhoudt om getriggerd te worden door een specifiek woord of een bepaalde zin).
  • Bekijk regelmatig het gedrag van de gebruiker en wees op je hoede voor onvoorspelbare variabelen of verhogingen in de kostprijs die niet verklaarbaar zijn. Als je als bedrijf je klanten en conversies in het oog houdt dan zal het moeilijk zijn om je voor de gek te houden wanneer het op kosten aankomt omdat je precies weet wat voor impact je campagne gemaakt zou moeten hebben.
  • Stel een advertentiebudget op en blijf erbij zodat je het kunt zien als er onverwachte en incorrecte veranderingen plaatsvinden.

Kort samengevat

Klikfraude kan heel vervelend zijn, en helaas is het een realiteit binnen de online marketing-wereld. Als bedrijfseigenaar of online marketeer wees je best altijd op je hoede zodat dit soort zeker niet gebeuren met je goedgeplaatste advertenties.