UTM Parameters

Wat zijn UTM Parameters?

UTM betekent Urchin Tracking Module, en UTM-parameters zijn korte tekstcodes die je aan een URL (of link) kan toevoegen om je te helpen de uitvoering van je website of campagne te volgen.

UTM-parameters zijn een eenvoudige, snelle, en grondige aanpak om het verkeer op het web te volgen. Ze worden niet beïnvloed door veranderingen aan outsider cookies of de Facebook pixel.

Als marketeers zijn we altijd op zoek naar nieuwe en efficiëntere manieren om verkeer en conversies te meten. Een UTM-parameters laat exact dat toe. Gevorderde opties voor het volgen van bekeer helpen je bovenop je marketingcampagne te blijven en kunnen je verkeer helpen verhogen en je metrieken analyseren.

Door je URL’s met UTM’s te taggen kun je makkelijk meer te weten komen over de interactie van bezoekers op je website.

Laten we even kijken hoe we UTM-parameters aanmaken.

Hoe werken UTM Parameters

UTM-parameters werken met analyse-programma’s om je van grondige data gerelateerd aan je social-mediaresultaten te voorzien.

Er bestaan vijf verschillende UTM-parameters. Google Analytics heeft de eerste drie nodig, en je gebruikt ze best allemaal in je UTM-tracking links. De laatste twee daarentegen zijn optioneel en worden specifiek voor het volgen van betaalde campagnes gebruikt.

1. Campagne bron: Het platform (of de vendor) waar het verkeer vandaag komt, zoals Facebook of je nieuwsbrief.
  2. Campagne medium: Je kan dit gebruiken door het medium zoals Cost-Per-Click (CPC), social media, geaffilieerd, of QR-code te identificeren.
  3. Campagne term: Dit zul je voornamelijk gebruiken om je zoekwoorden gedurende een betaalde AdWords campagne op te volgen. Je kan dit ook gebruiken in je display ad campagnes om aspecten van je publiek te identificeren.
  4. Campagne-inhoud: Als je A/B testen op je advertenties uitvoert, dan is dit een waardevolle metriek die details over je advertenties verstuurt. Je kan het ook gebruiken om het verschil te maken tussen links die naar eenzelfde URL verwijzen.
  5. Campagne naam: Wordt gebruikt om je campagnes te identificeren, zoals je website of een specifiek product in promotie.

Hoe UTM Parameters creëren

Je kan manueel UTM-parameters aan je links toevoegen, maar het is veel makkelijker om een automatische UTM-code generator te gebruiken.

1. UTM-generator optie 1: Hootsuite Composer

• Klik op ‘aanmaken’ en dan op ‘post’, en schrijf je social mediapost zoals gewoonlijk. Zorg ervoor dat je de link in het tekstblok toevoegt.
  • Klik op tracking toevoegen.
  • Onder verkorter selecteer je een link verkorter om een compacte link aan te maken die je in je social mediapost kunt gebruiken.
  • Klik op custom onder tracking.
  • Geeft de parameters in die je wil volgen plus hun waarden (tot 100 betaalde parameters, of 1 kosteloze).
  • Onder type kunnen betalende klanten dynamisch kiezen om het systeem de parameters automatisch te laten aanpassen gebaseerd op je social network, social profiel, of post ID. Anders selecteer je custom om een specifieke waarde in te geven.
  • Klik op toepassen. Je tracking-link zal in het previewvenster tevoorschijn komen.

2. UTM-generator optie 2: Google Analytics campagne URL-builder

Je kan UTM’s aanmaken met behulp van de Google UTM-generator, en dan de link in je social-mediaposts plakken.

• Ga naar de Google Analytics campagne URL-builder
  • Geeft de URL in van de pagina waarnaar je wil linken, geef dan de waarde van de parameters in die je wil volgen.
  • Scroll naar beneden om je automatisch gegenereerde campagne URL terug te vinden.
  • Klik op zet URL om in een Short Link, of klik op copy URL om een andere URL-verkorter te gebruiken. Je kan altijd Ow.ly gebruiken om je link in Hootsuite Composer te verkorten.
  • Plak je link in de social mediapost en verkort het als je dat nog niet gedaan zou hebben.

3. UTM-generator optie 3: Google URL builder voor applicatie advertenties

Als je op een applicatie adverteert, kun je ofwel de iOS campagne tracker URL-builder gebruiken, of de Google Play URL Builder.

Deze UTM-generators zijn gelijkaardig aan de Google Analytics campagne URL-builder, maar bevatten een aantal extra parameters om je applicatie te identificeren en je advertentie-data te meten.

Kort samengevat

UTM-parameters kunnen helpen bij het integreren van stukjes code in je URL’s om het verkeer op je site en hoe je het doet bij te houden. Door je URL’s met een UTM te taggen kun je makkelijk leren begrijpen hoe gebruikers met je website interageren.